back

Обговорюємо пенсійну реформу

27 січня 2011

Зараз в Україні дуже жваво обговорюється законопроект щодо реформування пенсійної системи. Надати роз`яснення щодо важливості реформування пенсійної системи, основних етапів її проведення, особливостей пенсійного забезпечення окремих категорій громадян, обмеження максимального розміру пенсій тощо ми попросили начальника управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі Шелупця Олександра.

Як вплине збільшення пенсійного віку на рівень пенсійного забезпечення жінок?

Сьогодні жінки виходять на пенсію на 5 років раніше від чоловіків. Це означає, що вони на 5 років менше сплачують страхові внески, тим самим зменшуючи розмір своєї пенсії. Крім того заробітна плата в жінок майже на 30% нижча, ніж у чоловіків, тобто сума сплачених ними страхових внесків також суттєво менша.

Пенсійна реформа дасть можливість жінкам збільшити обсяг сплачених страхових внесків, а отже, й розмір пенсійних виплат. До того ж пропонується, як компенсацію, на період підвищення віку пенсію жінкам збільшувати на 2,5% за кожні півроку.


У чому полягатимуть зміни у пенсійному забезпеченні пенсіонерів, котрі працюють?

Пенсійна реформа не передбачає будь-яких обмежень у виплаті пенсій пенсіонерам, які продовжують працювати (крім спеціальних пенсій). Пенсії, призначені раніше, будуть виплачуватися в тих самих розмірах. Для пенсіонерів, котрі працюють, буде збережено механізм перерахунку пенсії, тобто пенсіонер, який після призначення пенсії продовжуватиме працювати, через 24 місяці, за умови сплати страхових внесків, матиме право на черговий перерахунок з урахуванням набутого страхового стажу.


Які зміни передбачаються в пенсійному забезпеченні працівників бюджетної сфери?

На сьогодні працівники бюджетної сфери (працівники освіти, охорони здоров`я, культури) мають право на призначення пенсії за вислугу років за наявності вислуги від 25 до 30 років, незалежно від віку і ця норма в законопроекті збережена.

У той же час через низький розмір заробітної плати (а відповідно, й пенсії) переважна більшість таких працівників сьогодні продовжує працювати й після досягнення загальновстановленого пенсійного віку та отримує пенсію й заробітну плату одночасно.

Зважаючи на такі обставини, передбачається підвищити престижність роботи працівників бюджетної сфери, виплачуючи їм одноразову грошову допомогу в разі виходу на пенсію за віком в розмірі 10 призначених місячних пенсій.

Усі запропоновані зміни для працівників бюджетної сфери жодним чином не стосуються вже призначених пенсій. Пенсії, які призначено до 2011 року, виплачуватимуть у тих самих розмірах, без будь-яких змін.


Яким чином пропонується врегулювати пенсійне забезпечення держслужбовців?

Пропонується змінити окремі умови пенсійного забезпечення держслужбовців та інших прирівняних до них осіб. Зокрема, обмежити максимальний розмір пенсії держслужбовцям на рівні 12 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (на сьогодні це 9 тис. гривень), а для обчислення розміру пенсії брати не більше 80% їхньої заробітної плати, яка є базою для призначення цих пенсій. Виходячи з принципів соціальної справедливості, пропонується, що достроково (за півтора року) призначену пенсію державним службовцям, депутатам, проку¬рорам, суддям будуть виплачува¬ти лише в тому разі, якщо вони не працюють. Держслужбовці, котрі продовжують працювати, на період роботи замість спеціальних отримуватимуть трудові пенсії в розмірах, визначених за нормами Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування». Крім того передбачається, що спеціальні пенсії особам, які мають право на пенсію зі зниженням пенсійного віку (чорнобильцям, шахтарям), будуть призначати лише після досягнення ними загальновстановленого пенсійного віку, а до цього часу виплати здійснюватимуть у розмірі, визначеному за нормами Закону «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».


За скільки років роботи буде враховуватися заробіток тим, хто виходитиме на пенсію в 2011 році? Чи зберігається правило, що майбутній пенсіонер, за бажанням, може виключати із розрахунку заробіток за „невдалі” роки, і в якому саме обсязі?

Для обчислення пенсії передбачається враховувати заробітну плату лише за даними системи персоніфікованого обліку. Це дасть можливість позбавити майбутніх пенсіонерів пошуку старих архівів та ліквідованих підприємств. У той же час планується залишити старий порядок для тих, хто за період з 2000 року не набув достатнього страхового стажу. При цьому передбачається зберегти нині існуючі правила „оптимізації” заробітку.


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ райдержадміністрації