back

Проведення земельної реформи в Україні

25 жовтня 2011

«Україна має кращі землі у світі, має великий людський потенціал — третина населення, близько 15 мільйонів людей, у нас живе в селах. Системний підхід до питання АПК дасть нам можливість зняти всі проблемні питання в цьому секторі. Головне, що нам потрібно зробити, — ухвалити закони по земельній реформі», — Президент України В. Ф. Янукович.

Земельна реформа в Україні, яка розпочалась 20 років тому з набуттям незалежності, дала можливість селянину отримати власний земельний наділ. Нині реформування земельних відносин в Україні — на фінішній прямій: з 1 січня 2012 року мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення буде відмінено. На цьому наголосив Президент України В. Янукович 13 жовтня ц. р. під час наради з адміністративно-господарським активом Хмельницької області у м. Кам`янець-Подільському. «Ми у цьому питанні не будемо зупинятися і рухатимемося тільки вперед»,— зазначив Глава держави.

Основними причинами низької віддачі земельного потенціалу в Україні є безгосподарне ставлення до землі, що полягає в тривалій відсутності реального власника. В умовах світової продовольчої кризи ефективне функціонування всієї сільськогосподарської галузі можливе лише за умови реального запровадження ринку землі, підвищення його інвестиційної привабливості. За висновками багатьох, як вітчизняних, так і зарубіжних експертів, аграрний ринок України здатен не лише «витягнути» країну з кризи, а й стати локомотивом нашої економіки. За різними оцінками вартість українських земель, навіть в умовах кризи, складає 35—37 млрд. доларів США, тоді як потреба агропромислового сектора України в кредитах, близько 20 млрд. гривень щороку. Тобто, навіть залучаючи кредитні кошти на наших землях, можна вести успішний бізнес.

Що ж отримає селянин в результаті реформи? Як закон забезпечить розвиток українського села та вплине на розвиток сільського господарства?

- Селянин стане повноцінним власником землі. З 1 січня 2012 року зросте нормативно-грошова оцінка землі в 1,7 рази. Відповідно зросте прибуток власника землі від здачі її в оренду.

- Українська земля належатиме виключно громадянам України. Іноземці не матимуть права бути власниками української землі (власниками земельних ділянок можуть бути: громадяни України, фермерські господарства, держава та органи місцевого самоврядування).

- Сільські ради отримають додаткові кошти на розвиток соціальної сфери та інфраструктури села. Землекористувач сплачуватиме до бюджету сільської ради податок у розмірі 1 % від орендної плати (за розрахунками фахівців, кожна сільська громада одержуватиме в середньому від 400 тисяч до 1 млн. гривень щороку).

- Посилюється державний контроль за максимальною загальною площею земельних ділянок у приватній власності однієї особи. Це захистить селянина й унеможливить монополізацію ринку землі. Навколо одного села буде не менше 3-х господарів землі.

- Власник сам хазяйнуватиме на своїй землі. Він зможе самостійно господарювати на ній, здавати в оренду, дарувати, продавати, передавати у спадок, надавати в заставу банку для отримання кредиту тощо.

- Родючість землі буде захищена. Держава жорстко контролюватиме роботи на землях сільськогосподарського призначення згідно з науковими сівозмінами, аби не допустити виснаження землі.

- Унеможливлюються спекуляції на земельному ринку. Якщо людина продаватиме землю протягом року після придбання, закон змусить сплатити мито в розмірі 100 % її вартості, на другий рік — 90 %, на третій — 80 % і так далі.

- Сільська молодь отримає першочергове право на придбання землі. Це підвищить привабливість роботи на селі, сприятиме розвитку сільського господарства.

Проведення системних реформ в агропромисловому комплексі має забезпечити технологічне переоснащення сільськогосподарської галузі й перетворення її на ефективний, конкурентноспроможний сектор економіки.

Для досягнення поставлених цілей необхідно створити умови для надходження інвестицій, які дозволять підвищити ефективність сільськогосподарського виробництва. Зокрема, слід вирішити такі завдання:

- забезпечення передбачуваності регуляторної політики держави,

- удосконалення земельних відносин,

- удосконалення механізмів державної підтримки сільгоспвиробників, підвищення ефективності державного управління

Земельна реформа повинна відродити на нашій землі господаря, який би дбав не тільки про свій прибуток, а й опікувався проблемами громади, проблемами регіону. Кожен метр землі має працювати, давати продукт і приносити прибуток. Земля стане справжнім капіталом: селянин отримає можливість збільшити площу власних земель за рахунок державної кредитної підтримки під заставу наявного наділу, під заставу землі.

Впровадження системних реформ в Україні, зокрема в аграрному секторі, надасть можливість вивести економіку держави на якісно новий рівень та сприятиме утвердженню України, як великої аграрної країни, «житниці» не тільки Європи, а й усього світу. Час стати господарем на своїй землі!