back

Свято Івана Купала в населених пунктах району

07 липня 2010

Здавна знаходять прихильників серед жителів Чернігівського району неординарні обряди свята молоді і кохання Івана Купала. Вже традиційним стало в ніч з 6 на 7 липня в селах Роїще, Павлівка, Брусилів, Слобода, Анисів, Рудка, Терехівка проводити магічні дійства. Це і стрибання через вогнище, і плетіння вінків, різноманітні ігрища та хороводи.

Раніше колоритне язичницьке Купало або Купайло святкували 23–24 червня – у день літнього сонцестояння, коли ніч була вдвічі коротша за день. Після прийняття християнства українці почали відзначати народне свято з новою назвою "Івана Купала".

Усі обряди на Купала є значною мірою містичними. Молодь виготовляє спеціальні ляльки-опудала Купала та Марени (святкові божества, що уособлюють чоловіче (сонячне) та жіноче (водяне) начала) та традиційно спалює або топить їх.

Очищення вогнем та водою має важливе значення в купальській обрядовості. Вогонь розпалюють ввечері і підтримують полум`я аж до ранку. Стрибки через купальське вогнище супроводжуються примовляннями та ворожіннями "на силу, на здоров`я, на красу, на врожай". Святковим ранком усі мають скупатися у цілющій воді.

Ще одне знамените повір`я – що в ніч на Купала розквітає папороть. Той, хто знайде таку квітку, стане знахарем, і жоден скарб від нього не сховається.


За інформацією відділу культури і туризму