back

2 липня – День працівника державної податкової служби України

30 червня 2010

Про будні, досягнення та роботу підрозділів Чернігівської міжрайонної державної податкової інспекції розповідає начальник ЧМДПІ Яковенко Володимир Віталійович.

З утворенням держави з`являються податки. А податки – це обов`язкові збори, без яких вона не може існувати. Суть податків, їх структура, призначення, роль, характер визначаються економічним та політичним ладом конкретного суспільства. При цьому податкова система є основною частиною державних фінансів країни.

Перші кроки по створенню сучасної податкової служби зроблено у 1990 році, коли було прийнято відповідні нормативні акти Української РСР. Тобто, в цьому році відзначається її 20-річчя.

На початку 90-х років минулого сторіччя було створено і податкову інспекцію Чернігівського району, а її першим керівником став Григорій Петрович Стеченко. Перший склад податкової установи району складався всього з 14 чоловік. На сьогодні Чернігівська міжрайонна державна податкова інспекція обслуговує платників податків Чернігівського та Куликівського районів, а у зоні контролю відділу податкової міліції, який входить до складу інспекції 10 районів Чернігівської області (Чернігівський, Городнянський, Ріпкинський, Куликівський, Менський, Щорський, Новгород-Сіверський, Семенівський, Корюківський та Сосницький).

Структурно міжрайонна державна податкова інспекція складається з відділів: оподаткування юридичних та фізичних осіб, податкового контролю, податкої міліції, юридичного, погашення прострочених податкових зобов`язань, інформатизації процесів оподаткування, обліку та звітності, фінансового та адміністративно-господарського, а також секторів: економічного аналізу та прогнозування, персоналу, організаційно-розпорядчого, масово-роз`яснювальної роботи та звернень громадян.

Головна мета, що визначена Законом України «Про державну податкову службу в Україні» і поставлена на виконання податківцями – здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів.

Наполегливо виконуючи основне завдання працівники податкової інспекції з місяця в місяць п.р. виконують доведені прогнозні показники та забезпечують стовідсоткове наповнення бюджетів усіх рівней. За І-е півріччя 2010 року в цілому по Чернігівській МДПІ по оперативним даним забезпечено виконання показників по Зведеному бюджету на 106%, а реальні надходження склали понад 28 млн.грн.

Основними принципами роботи податківців є розвиток партнерських відносин з платниками податків та добровільність сплати податків, яка складає по Чернігівському району понад 96%.

Ми досягли певних результатів у своїй роботі, але ж немає межі досконалості, тому постійно вдосконалюємо форми і методи роботи, для успішного виконання завдань, поставлених перед податковою службою країни. На сьогодні Урядом України визначено пріоритетні напрями роботи на найближчу перспективу – це упередження незаконного відшкодування ПДВ, легалізація заробітної плати, недопущення її виплати у «конвертах» та скорочення суми податкового боргу платників податків перед бюджетом.

Маємо сподівання, що відносини податківців та платників податків перейдуть на якісно новий рівень з прийняттям Податкового кодексу України. Цей документ по суті є податковою реформою, яка принципово покращить інвестицій¬ний клімат в Україні і сприятиме внесенню нашої держави до рейтингу економічних свобод і привабливості з точки зору ведення бізнесу.

Від результату роботи податківців залежить підвищення рівня добробуту українців, так як за рахунок виконання бюджетних завдань поліпшується економічна та соціальна ситуації в країні, а відтак і зміцнення нашої незалежної держави.

Наприкінці, користуючись нагодою, вітаю всіх представників податкової служби з їх професійним святом – Днем працівника державної податкової служби України і бажаю міцного здоров`я та невичерпної енергії, нехай кожен день вашого життя буде щасливий і радісний, а родинне тепло і затишок допомагають у виконанні почесного і відповідального професійного обов`язку.

Одночасно висловлюю щирі слова подяки платникам податків, які своєю працею творять державу, зміцнюють її силу, поліпшують економіку, а простим громадянам дають впевненість у завтрашньому дні.


Володимир Яковенко, начальник Чернігівської міжрайонної державної податкової інспекції