back

День пам`яті жертв політичних репресій

17 травня 2010

16 травня на території Халявинської сільської ради (20-й кілометр Гомельського шосе) пройшов мітинг-реквієм з вшанування пам`яті жертв політичних репресій.

Це місце масових поховань репресованих в 30-40-х, початку 50-х років ХХ столітття більшовицьким режимом громадян. В 1989 році виконком районної Ради народних депутатів вирішив відкрити тут офіційне кладовище.

Квіти до пам`ятного знаку тим, хто постараждав внаслідок респресій, поклали голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко, голова Чернігівської обласної ради Наталія Романова, керівники органів влади району, представники територіальних громад району.

Учасники мітингу також ознайомились з документальними матеріалами репресій в с.Пакуль в 1938 році. Тоді було заарештовано 26 чоловік (найбільша справа в районі). За свідченням очевидців, працівники НКВС привезли з собою незаповнені бланки ордерів про арешт і вже на місці в сільській раді вписували туди прізвища місцевих жителів.

На мітингу також виступив Олексій Бориско, син репресованого в 1938 році жителя с.Пакуль.

Присутні вшанували пам`ять загиблих хвилиною мовчання. Заупокійну литію відправив секретар Чернігівського єпархіального управління Української православної церкви отець Федір.


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ