back

Оборонні бої на Чернігівщині восени 1941 року. ФОТО

12 квітня 2010

8 квітня в с.Ладинка Чернігівського району пройшла науково-краєзнавча конференція «Дії Пінської річкової флотилії та оборонні бої 5-ї армії у вересні 1941 року».

Учасники конференції – історики, краєзнавці, науковці, вчителі історії загальноосвітніх шкіл району, громадськість району та м.Чернігова – поклали квіти до пам`ятного знаку на місці загибелі монітора «Смоленськ», який затоплений командою в затоці р.Десна поблизу Ладинки у вересні 1941 року після виконання бойового завдання по прикриттю відступаючих частин Червоної Армії.

Про бойовий шлях Пінської річкової флотилії йшлося у виступі голови Ради громадської організації «Товариство ветеранів розвідки Військово-морського флоту» (м.Київ) Олександра Мармашова, який передав Ладинській територіальній громаді відзнаку за допомогу у збереження пам`яті про загиблий монітор «Смоленськ». Також представникам даної організації передано архівні документи – письмові спогади комісара, який проходив службу на моніторі «Смоленськ».

Цього дня вперше широкому колу громадськості презентовано книгу військового історика Валерія Спичакова «Пинская военная флотилия в документах и воспоминаниях», про історію написання якої розповів Олексій Кирюша, методист по туризму Михайло-Коцюбинського будинку культури.

Директор Центру туристично-краєзнавчої творчості Валентин Митькевич розповів про оборонні бої на Чернігівщині восени 1941 року, відступ 5-ї Армії та подальшу долю її командувача генерала Потапова.

Також учасники коференції переглянули документальний фільм «Забута флотилія», який розповідає про історію створення Пінської річкової флотилії, оглянули місцевий санаторій «Десна», бібілотечну виставку з тематики історії с.Ладинка часів війни, вироби учнів місцевої школи.


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ Чернігівської райдержадміністрації