back

Проведення весняно-польових робіт в 2010 році в господарствах Чернігівського району

01 квітня 2010

Станом на 24.03.10 року озимі культури на території Чернігівського району знаходяться в доброму стані (5,6 тис. га) та задовільному (3,1 тис. га) стані, слабкі – на площі 265 га. Спостереження за станом озимих культур свідчать, що їх перезимівля в умовах району проходила, в основному, задовільно. В поточному році аграрії району планують отримати врожай на рівні 24,3 цнт/га.

В 2010 році всіма категоріями господарств заплановано провести сівбу ярих зернових культур на площі 23,8 тис. га, з них по сільгосппідприємствах – 20,8. Також необхідно доглянути посіви озимих культур загальною площею 9,84 тис. га. Строки проведення весняного підживлення посівів дуже короткі, адже ефективність від внесення азотних добрив значною мірою залежить від умов зволоження. Це вимагає використання для даних робіт всієї наявної в господарствах техніки.

На сьогоднішній день сільськогосподарськими підприємствами району закуплено мінеральні добрива: аміачна селітра – 456 тон, кальцієва селітра – 1536 тон, карбамід – 181 тон, хлористий калій – 130 тон, суперфосагро – 140 тон. Однак, в більшості сільгосппідприємств взагалі немає добрив, а причиною цього є відсутність коштів.

Ріст урожайності всіх сільськогосподарських культур неможливий без науково-обґрунтованої сортової політики, без впровадження в виробництво нових сортів і якісного насіння. Що стосується насіння ярих культур, то в господарствах району є в наявності 2106 тон кондиційного насіння (112% від потреби). Реалізацією насіння елітних сортів займається ЗАТ НВО «Чернігівеліткартопля».

Для проведення весняно-польових робіт в районі необхідно 940 тонн дизельного пального та 370 тонн бензину. При отриманні господарствами бюджетних коштів за посів запаси паливно-мастильних матеріалів будуть поповнюватися.


За інформацією управління агропромислового розвитку райдержадміністрації