back

Весняні турботи в районі

31 березня 2010

31 березня в райдержадміністрації відбулась нарада при в.о. голови райдержадміністрації з наступних питань:

- про проведення в районі Всеукраїнської весняної акції «Благоустрій України»; - про підготовку та відзначення в районі 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.;

- про стан робіт та участь організацій та підприємств району у підготовці до відкриття меморіалу у с.Ковпита;

- про стан підготовки до весняно-польових робіт сільгосппідприємств району.

На нараду запрошувались голови сільських, селищних рад, керівники сільгосппідприємств, установ та організацій району.

За інформацією в.о. першого заступника голови райдержадміністрації Тамари Залозної на виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 29.03.2010р. №75 «Щодо проведення щорічної Всеукраїнської акції «Благоустрій України» та з метою поліпшення естетичного та санітарного стану при будинкових територій, об`єктів масового перебування громадян з 1 квітня в районі розпочинається акція з благоустрою та озеленення. Для належного проведення акції створено районну комісію та список відповідальних працівників установ та організацій району, які безпосередньо організовуватимуть заходи з благоустрою в населених пунктах району.

Виконкоми сільських, селищних рад спільно з підприємствами та організаціями, які знаходяться в територіальній громаді, в свою чергу, зобов`язані протягом квітня місяця провести до належного санітарного стану прибудинкові території, спортивні майданчики, залучити учнівську молодь до акції «Посади дерево». Також необхідно приділити увагу заходам з організації централізованого вивозу сміття, прибирання вулиць, парків та скверів в населених пунктах, упорядкування кладовищ.

В обговоренні питання благоустрою брали участь головний державний санітарний лікар району Микола Турчин, заступник начальника Чернігівського РВ МНС України в Чернігівській області Микола Соломаха, директор ДП «Чернігівській лісгосп» Сергій Мотрич, представник Державної екологічної інспекції Володимир Зубок, заступник начальника Чернігівського РВ УМВС України в Чернігівській області Ігор Пушенко.

За результатами розгляду даного питання видано розпорядження в.о. голови райдержадміністрації.

В.о. заступника голови райдержадміністрації Андрій Курданов ознайомив присутніх з комплексом заходів, що проходить в районі з відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.

В районі триває «Естафета пам`яті» населеними пунктами району, що пов`язані з подіями Великої Вітчизняної війни. Вже пройшли науково-краєзнавчі конференції в Улянівській, Терехівській, Анисівській територіальних громадах за участю вчителів історії, працівників культури, дослідників. Розроблено туристичний маршрут «Села, обпалені війною», який пропонує туристам та гостям району ознайомитися з визначними місцями району, які пов`язані з подіями 1941-1945 рр. Також відповідно до Законів України та інших нормативних актів здійснюється соціальний захист ветеранів та інвалідів Великої Вітчизняної війни.

17 квітня планується провести в районі єдиний день упорядкування пам`ятників, пам`ятних знаків, військових кладовищ, меморіальних дощок, місць поховань невідомих солдатів, братських могил, меморіалів та обелісків, що увічнюють пам`ять про Перемогу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років і подвиги її учасників.

7 травня проходитимуть районні заходи з нагоди Дня Перемоги в с.Ковпита. До заходів планується залучити підприємства та організації району, громадські організації, органи місцевого самоврядування.

З даного питання в.о. голови райдержадміністрації надав відповідні доручення сільським, селищним головам, керівникам установ та організацій району.

Голова районної організації ветеранів України Анатолій Гапич інформував учасників наради про результати збору благодійних внесків на побудову Алеї Героїв-земляків в с.Ковпита. Урочисте відкриття Алеї заплановане на 7 травня 2010 року.

Заступник начальника управління агропромислового розвитку Галина Дешура розповіла про стан підготовки сільгосппідприємств району до весняно-польових робіт. За оцінками спеціалістів, стан озимих культур після зимівлі задовільний, лише 10% площ озимих слабкі та зріджені. Весняно-польові роботи в цьому році необхідно провести в стислі терміни через погодні умови березня 2010 року. В господарствах району наявні паливно-мастильні матеріали в кількості, що становить лише 16% від потреби. Лише частина господарств мають в достатній кількості мінеральні добрива та відповідної якості насіння.

Проблемним є також кредитування господарств з боку банківських установ. Завеликим (до 30 днів) є термін оформлення кредиту, частина банків дає кредити під 28-32% річних, що є обтяжливим для сільгоспвиробників.

Підсумки наради підвів в.о. голови райдержадміністрації Андрій Горбань.


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ