back

ПЕНСІЇ ЗБІЛЬШЕНО

20 травня 2010

5 травня 2010 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову про особливості здійснення перерахунку пенсій цього року. Перерахунок став можливим завдяки підвищенню прожиткового мінімуму, передбаченому в Законі «Про Державний бюджет України на 2010 рік».

Відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» мінімальний розмір пенсії за віком за наявності в чоловіків 25 років страхового стажу, а в жінок —20 встановлюють у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Якщо до прийняття Держбюджету на 2010 рік цей прожитковий мінімум становив 573 грн, то тепер з 1 січня поточного року його визначено на рівні 695 грн, а з 1 квітня — 706 грн.

Завдяки передбаченим у Законі про Держбюджет підвищенням у грудні 2010 року прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність становитиме 734 грн.

Згідно з новими нормами проведено перерахунки пенсії, додаткових пенсій, підвищень, надбавок, що базуються на величині прожиткового мінімуму.

Розмір пенсії громадян після перерахунку залежить від індивідуальних показників стажу й зарплати кожної людини та від наявності чи відсутності в людини права на додаткові виплати (доплату, підвищення, надбавки тощо).

Якщо основний розмір пенсії перевищує визначений мінімальний розмір, відбуватиметься перерахунок доплати за понаднормовий стаж.

У разі якщо розмір пенсії або допомоги після перерахунку зменшується, виплата пенсії або допомоги здійснюється у попередньому розмірі.

У травні пенсіонери отримують перераховану пенсію за травень, а також проводиться виплата доплати пенсії після перерахунку за січень – лютий 2010 року. Тобто пенсіонери тримають пенсію за трьома віомостями. Різницю між новим розміром пенсії і розміром, одержаним у березні — квітні 2010 року, пенсіонери отримають найближчим часом.


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ


На фото: працівники Управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі