back

Пріоритет діяльності – конкретні результати

09 листопада 2010

Відповідно до доручень Президента України, Кабінету Міністрів України, обласної державної адміністрації, на особливому контролі в райдержадміністрації знаходиться питання забезпечення конституційного права громадян на своєчасну винагороду за працю.

В районі створена і діє тимчасова комісія з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших виплат. З червня 2010 року було активізовано її роботу та проведено 5 засідань комісії, на яких заслухано 34 звіти керівників підприємств-боржників.

Крім цього, з серпня поточного року запроваджено проведення виїзних засідань комісії на підприємствах, які мають заборгованість із заробітної плати, такі засідання проведені на 5 підприємствах.

З метою забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам відповідних підприємств району, райдержадміністрацією було прийнято розпорядження від 30.07.10р. №253, яким встановлені сфери відповідальності структурних підрозділів райдержадміністрації з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, а саме:

у промисловості, будівництві, на комунальних підприємствах що перебувають в управлінні райдержадміністрації – управління економіки райдержадміністрації;

у сільському господарстві, харчовій та переробній промисловості – управління агропромислового розвитку райдержадміністрації;

у бюджетних установах та організаціях – фінансове управління райдержадміністрації, виконкоми сільських та селищних рад;

у житлово-комунальному господарстві – відділ житлово-комунального господарства райдержадміністрації;

інші комунальні підприємства районної ради та сільських (селищних) рад – районна рада та виконкоми сільських та селищних рад відповідно.

Станом на 1 червня 2010 року заборгованість із заробітної плати на підприємствах району становила 624,6 тис.грн, але завдяки вжитим заходам райдержадміністрації та керівників підприємств-боржників, за статистичними даними, станом на 1 жовтня 2010 року заборгованість із заробітної плати погашена.

Для недопущення в подальшому виникнення заборгованості із заробітної плати на підприємствах району, райдержадміністрацією продовжується щотижневий моніторинг своєчасності виплати заробітної плати.

Крім того, в своїй практичній роботі райдержадміністрацією приділяється значна увага питанню стабілізації цін на соціально значущі продукти харчування.

Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 31.05.08р. №199 встановлені граничні рівні торгівельних надбавок на соціально значущі продукти харчування, відповідно до якого райдержадміністрацією доведені граничні рівні торгівельних надбавок на основні продовольчі товари до суб’єктів господарювання, що здійснюють торгівельну діяльність у районі.

В районі запроваджений контроль за недопущенням необґрунтованого підвищення цін на основні продукти харчування шляхом проведення постійного моніторингу та відповідних перевірок. Це питання знаходиться на постійному контролі у голови райдержадміністрації.

Починаючи з серпня 2010 року представниками управління економіки райдержадміністрації спільно з державною інспекцією з контролю за цінами в Чернігівській області проводяться перевірки закладів торгівлі. Всього було здійснено 5 виїздів з проведенням перевірок у 18 закладах торгівлі.

Перевірками було встановлено, що деякі фізичні особи-підприємці не дотримуються порядку формування роздрібних цін на окремі види продовольчих товарів, а саме: хліб житньо-пшеничний, хліб з борошна вищого ґатунку, олію соняшникову, цукор-пісок. До суб’єктів господарювання застосовано штрафні санкції та зобов’язано при формуванні роздрібної ціни на основні продукти харчування дотримуватися виконання розпорядження голови облдержадміністрації про граничні торговельні надбавки.

1 жовтня 2010 року представники Чернігівської районної державної адміністрації та суб’єкти роздрібної торгівлі, які мають найбільшу торгівельну мережу в районі, а саме: Андрій Богдан ТОВ «Універсалторг», Олександр Голубов ОЗВТП «Новоселівське», Галина Руденок ТОВ «Марія», Олександр Позняк ТОВ «Експрес-Торг», Віталій Зацерковний ПВТП «Вікторія-Трейд», підписали Меморандум порозуміння щодо стабілізації цінової ситуації та недопущення необґрунтованого підвищення рівня цін на соціально значущі продовольчі товари.

Очікується, що наслідками підписання документу стане наповнення споживчого ринку соціально значущими продовольчими товарами та забезпечення контролю за дотриманням дисципліни цін, якості та безпеки продовольчих товарів, недопущення антиконкурентних дій на споживчому ринку в районі.

За інформацією управління економіки