back

Продовжується серія видань з історії Чернігівського району

08 серпня 2010

Нещодавно вийшло друком нове видання з історії Чернігівського району – літопис Іванівської територіальної громади. Даний збірник став продовження серії краєзнавчих досліджень про населені пункти району.

Літопис Іванівської територіальної громади являє собою упорядковані матеріли з історії населених пунктів сільської ради від найдавніших часів до сьогодення. Матеріали з різноманітних джерел – архівних документів, газетних публікацій ХІХ – ХХ століть, монографій дослідників – зібрано та впорядковано головою районної організації Національної Спілки краєзнавців Андрієм Курдановим.

«Іванівська сільська рада – одна з найбільших в районі. До її складу входять три великих населених пункти – села Іванівка, Количівка та одне з наймолодших сіл району – Ягідне. Під час краєзнавчого дослідження ми зустрічаємо цікаві факти з життя селян в різні історичні періоди: виникнення пожежних команд, які слідкували за пожежною безпекою на селі, формування місцевих виконавчих органів влади та їх діяльність в 1919-1920 роках тощо», - розповідає Андрій Курданов.

Серед іншої інформації, яку містить збірник – матеріали про плани зміни статусу села Іванівка на селище міського типу (1967 рік), фотоілюстрації з краєвидами сіл, релігійних споруд та сучасних будівель навчальних закладів.

Матеріали збірників з історії населених пунктів Чернігівського району (їх вже 14) доповнюють один одного та дають можливість дослідникам отримати цілісне уявлення про соціально-економічних розвиток громад в різні часи, побут селян, відновлюють пам`ять про визначні події, знайомлять сучасників з життям та діяльністю видатних земляків.

Щодо майбутніх укладачів історії сіл Іванівської сільської громади, то виявлені джерела та матеріали допоможуть їм наповнити свої роботи цікавими розвідками про події та долі своїх земляків у різні історичні періоди.


За інформацією районної організації Національної Спілки краєзнавців України




Церква Різдва Богородиці в с. Количівка




Церква Покрови в с. Іванівка та памятний хрест на честь загиблих у 1932 – 1933 р.





У фойє Количівської школи в 2008 році встановлені кольорові панно на честь зйомок Олександром Довженком у 1937 році в с. Количівка фільму Щорс та розвітку освіти в селі (автор – член Національної Спілки дизайнерів України .М. Посмашна)





Пам`ятники загиблим воїнам-односельцям у селах Іванівка та Количівка



Іванівська ЗОШ І-ІІІ ст.



Количівська ЗОШ І-ІІІ ст.



Ягіднянська ЗОШ І-ІІ ст.



Количівське поштове відділення



Виставковий комплекс Іванівської громади під час святкування Дня району в 2004 році



Виставка ДП “Чернігівське”



Вироби майстра О.В.Корогода з с. Іванівка