back

Підсумки роботи Чернігівської міжрайонної державної податкової інспекції за 2009 рік

28 січня 2010

19 січня 2010 року в приміщенні Чернігівської МДПІ відбулася розширена нарада за участю Першого заступника голови ДПА в Чернігівській області – начальника управління податкової міліції Христича С.А.

На нараді були підведені підсумки роботи Чернігівської МДПІ щодо наповнення державного та місцевого бюджетів в 2009 році та визначені основні пріоритети у роботі на 2010 рік.

Як повідомив начальник інспекції В.В. Яковенко, протягом минулого року інспекцією забезпечено 54,3 млн.. грн.. надходжень до зведеного бюджету, що майже на 1,3 млн..грн. перевищує відповідні минулорічні показники. До державного бюджету мобілізовано понад 17,0 млн. грн., місцевими бюджетами отримано 37,2 млн.грн., додатково надійшло 1,6 млн.грн.

У цілому інспекція досягла таких результатів завдяки покращенню адміністрування податків. Володимир Яковенко акцентував увагу на трьох основних платежах до бюджетів – ПДВ, податку на прибуток підприємств та податку з доходів фізичних осіб, в адмініструванні яких є ще чималі резерви. Серед основних – підвищення рівня відпрацювання розшифровок податкових зобов’язань і податкового кредиту, руйнування схем мінімізації податкових зобов`язань, залучення до сплати, тощо. Як приклад, протягом року завдяки зусиллям колективу інспекції вдалося запобігти втратам бюджету та упереджено заявлену суму до відшкодування ПДВ на суму понад 1,0 млн.грн. До 71 платника ПДВ – порушників звітної та платіжної дисципліни застосовано штрафні санкції на суму 91,4 тис.грн.

Також, фахівцями Чернігівської МДПІ постійно супроводжується робота підприємств, установ та організацій з питань дотримання ними діючого законодавства при виплаті заробітної плати, погашення податкового боргу та залучення до сплати податків і зборів осіб, майновий та фінансовий стан яких викликає сумнів. Керівники запрошуються до інспекції, а також до комісії по погашенню заборгованості по зарплаті при районній державній адміністрації, на яких предметно розглядаються причини таких невиплат. Як наслідок, за минулий рік 25 підприємств погасили заборгованість на суму 825,1 тис.грн., до бюджету додатково надійшло 116,5 тис.грн. податку з доходів.

Важливим напрямом діяльності податкової служби є контрольно-перевірочна робота. Відділом податкового контролю юридичних осіб донараховано майже 280,0 тис. грн. сплачено до бюджету 217,0 тис. грн.

Так ми плануємо працювати і в майбутньому, крок за кроком долаючи всі труднощі, зумовлені кризою. Адже йдеться про наповнення державної скарбниці тими коштами, які потім спрямовуються на виплату зарплат працівникам бюджетної сфери, фінансування інших соціальних статей витрат тощо.

Перший заступник начальника Чернігівської МДПІ – начальник відділу податкової міліції В.М. Височенко повідомив, що співробітниками податкової міліції завдяки проведеній роботі спільно з працівниками територіальних інспекцій за січень – грудень місяць 2009 року, забезпечено надходження коштів до бюджету в сумі 3,9 млн.грн., викрито 5 злочинів які належать до категорії тяжких у сфері економіки, до суду направлено 5 злочинів , засуджено 5 осіб, з незаконного обігу вилучено товарів на суму 1706,1 тис. грн. у т.ч. спирту на 53,0 тис.грн., виявлено 3 підпільних цехів по виробництву товарів народного споживання, виявлено 2 фіктивні фірми.

В ході проведення заходів по упередженню організації та надання послуг в сфері грального бізнесу, співробітниками державної податкової служби, спільно з іншими правоохоронними органами, проведено 10 перевірок, в результаті яких вилучено 3 гральні автомати на суму близько 6,0 тис. грн.

Перший заступник голови ДПА в Чернігівській області – начальник управління податкової міліції Христич С.А. висловивши подяку за працю, відзначив професіоналізм працівників Чернігівської МДПІ, висловив сподівання, що податківці району й надалі стабільно забезпечуватимуть надходження до бюджетів необхідними коштами, адже економіка району має чималі резерви. Потрібно удосконалити контрольно-перевірочну роботу, адміністрування ПДВ, інтенсифікацію процесу стягнення податкової заборгованості, проводити послідовну ретельну роботу із підприємствами мінімізаторами.

На завершення начальник інспекції Яковенко В.В. зазначив, що на сучасному етапі зусилля податківців повинні бути спрямовані на ділове партнерство з платниками податків, застосуванні нових форм і методів масово-роз`яснювальної роботи серед населення, реалізації запровадженої податковою службою стратегії сприяння і стимулювання добровільної сплати податків.


Сектор масово-роз`яснювальної роботи та звернень громадян Чернігівської МДПІ