back

Розширене засідання Колегії

17 березня 2011

17 березня у великому залі районної ради відбулось розширене засідання Колегії районної державної адміністрації, яке проводив голова райдержадміністрації Микола Кудрик. Серед запрошених начальники управлінь, відділів райдержадміністрації, сільські, селищні голови та керівники промислових і сільськогосподарських підприємств.

З питання щодо дотримання законодавства про оплату праці на підприємствах, в організаціях та установах району прозвітувала начальник управління праці та соціального захисту населення Валентина Лугова. У своєму виступі вона наголосила, що ситуація в соціально-трудовій сфері на території району постійно аналізується. Спеціалістами управління праці та соціального захисту населення в 2010 році було перевірено 19 підприємств, надано роз`яснення з питань укладання колективних договорів, атестації робочих місць, нарахування та виплати заробітної плати, ведення трудових книжок та інше.

В управлінні зареєстровано 257 колективних договорів, якими охоплено 9659 працюючих. Активізували роботу з даного питання і сільські, селищні ради. З початку року вже зареєстровано 17 колективних договорів.

Також Валентина Лугова охарактеризувала рівень заробітної плати, який в середньому по району складає 1365 грн. і займає 22 місце. Основними факторами, які негативно впливають на заробітну плату є неповна зайнятість, низькі тарифні ставки працівників на рівні мінімальної заробітної плати, недотримання міжпосадових та міжкваліфікаційних співвідношень, наявність працівників, що працюють на неповній ставці, а також виплата заробітної плати в «конвертах». Створеною в районі робочою групою постійно проводиться робота щодо легалізації зайнятості та доходів громадян. За січень-лютий 2011 року проведено 10 рейдів-перевірок і виявлено 10 нелегалізованих робочих місць та укладено 7 трудових договорів.

Як зауважила начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Валентина Лугова, захист трудових прав і колективних інтересів працівників підприємств та організацій набуває все більшого значення. Багато роботодавців виявилися не готовими до тих змін, які відбуваються у сфері найманої праці. Намагання знизити виробничі витрати, збільшити прибутковість супроводжуються порушенням трудових прав та інтересів найманих працівників. «Необхідно направити зусилля на розв`язання проблем, активізувати роз`яснювальну та контролюючу роботу серед підприємств, установ та організацій щодо застосування сучасних вдосконалених методів організації праці та її оплати, безумовного додержання законодавства про працю», - наголосила вона.

З метою недопущення сільськими головами порушень чинного законодавства начальник контрольно-ревізійного відділу райдержадміністрації Маргарита Зіненко проаналізувала порушення, які були виявлені при перевірці Кувечицької сільської ради.

Стан виконавської дисципліни, роботи з документами та організації контролю за їх виконанням в райдержадміністрації охарактеризував керівник апарату районної державної адміністрації Віктор Бешун.


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ