back

Доля військовополонених та безвісти зниклих

08 лютого 2010

На сучасному етапі духовного відродження незалежної України невід`ємною складовою громадського руху та наукових досліджень є історичне краєзнавство, спрямоване на відродження духовності, історичної пам`яті, формування у громадян і передусім у молоді любові до рідного краю, національного патріотизму, поваги до людини, відповідальності за збереження історико-культурного надбання.

Краєзнавча тематика постійно обговорюється і в Чернігівському районі. Так, 4 лютого на черговій нараді працівників культури велась розмова про долю військовополонених та безвісти зниклих солдатів, уродженців сіл та селищ району. Працівники сільських бібліотек 25 територіальних громад вже отримали документальні матеріали, які сприятимуть встановленню раніше невідомих фактів з життя земляків.

Сьогодні велику допомогу у пошуках імен та прізвищ військовополонених та безвісти зниклих солдат надає електронна база даних «КНИГА ПАМ`ЯТІ УКРАЇНИ». Особливістю є те, що через дану пошукову систему можна зв`язатися з ОБД («Объединенная база данных», Російська Федерація), і отримати цифрові копії табірних документів на конкретну особу, а також місце знаходження табору для військовополонених, час, коли солдат потрапив в полон, інколи фотокартки та місце поховання.


- Тема дослідження біографій військовополонених досі викликає упереджене ставлення. Це пов`язане з поширеним за радянських часів у суспільстві ставленням до військовополонених як до «ворогів народу», що побутувало під час війни наклало свій відбиток і в післявоєнний час на родини загиблих з ініціативи вищого партійного керівництва Радянського Союзу, - зазначив голова районної організації Всеукраїнської Спілки краєзнавців Андрій Курданов.


Готуючись до відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр., в районі будуть проведені краєзнавчі дослідження з встановлення трагічних сторінок життя солдатів Червоної Армії, які потрапили в полон, загинули в таборах або безвісти зникли. Планується, що їх пам`ять буде вшанована встановленням меморіальної дошки в с. Ведильці біля Меморіалу загиблим землякам та спаленим селам району.


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ