back

140 років від дня народження Лідії Деполович

01 грудня 2009

27 листопада в Количівській ЗОШ І-ІІІ ступенів відзначали 140-річчя з дня народження вчительки початкових класів Лідії Платонівни Деполович (1869-1943 рр.).

Лідія Деполович народилась в с.Ковчин Куликівського району. Розпочала педагогічну діяльність вчителькою в с.Количівка в 1893-1900 роках, пізніше – вчителькою початкових класів Чернігова та Києва.

Лідія Деполович відома, передусім, своїм букварем під назвою «Нумо читати!», який вийшов друком в 1926 році. Свого часу цей буквар витримав більш як 19 видань. Аж до початку 60-х років учні початкової ланки в Україні вчилися читати саме по цьому букварю.

На урочисті заходи з нагоди ювілейної дати зібралися вчителі та учні місцевої школи, історики, краєзнавці, а також гості – представники освітянської галузі з батьківщини вчительки – Куликівського району.

У фойє Количівської школи цього дня урочисто відкрили кольорове панно з фото та біографічними даними Лідії Деполович (автор – художник-дизайнер, член Національної Спілки дизайнерів України Посьмашна Л.М.). Гості ознайомилися також з виставкою букварів, за якими вчилися різні покоління жителів району.

Продовжились заходи історико-краєзнавчою конференцією в актовому залі школи, де про життя та діяльність Лідії Деполович розповідали голова районної організації Всеукраїнської Спілки краєзнавців, заступник голови Чернігівської райдержадміністрації Андрій Курданов, викладач ЧДПУ ім. Т.Г.Шевченка Сергій Горобець, директор Центру туристично-краєзнавчої творчості Валентин Митькевич, бібліограф Центральної районної бібліотеки Ганна Адруг, заступник голови Куликівської райдержадміністрації Володимир Повозник, директор Ковчинської ЗОШ І-ІІІ ступенів Наталія Халімон, заступник директора Количівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Віра Дерев`янко.

В урочистостях також брала участь Галина Попенко, вчителька, яка за свою багаторічну педагогічну діяльність була нагороджена Почесною грамотою Президії Верховної Ради УССР.


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ


На фото: фрагмент панно з біографічними даними Лідії Деполович