back

Мала Академія Наук

02 лютого 2010

Щороку в Україні проводиться конкурс – захист науково – дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук. Ця діяльність направлена на виявлення та підтримку обдарованої учнівської молоді, примноження інтелектуального потенціалу українців.

26 січня 2010 року майбутні науковці презентували свої роботи. В районному етапі конкурсу – захисту взяли участь 10 учнів 9 – 11 класів із 8 загальноосвітніх навчальних закладів Чернігівського району.

В цьому році наукові роботи були представлені у відділенні філології та мистецтвознавства, математики, фізики і астрономії, також у історико–географічному відділенні.

На відміну від інших конкурсів для учнів загальноосвітніх навчальних закладів, робота учасника конкурсу – захисту науково – дослідницьких робіт учнів – членів МАН України повинна ґрунтуватись на певній науковій та експериментальній базі, містити власні дані дослідів, спостережень, пошукової роботи; їх обробки, аналізу та узагальнення; посилання на відповідні наукові джерела та відображати власну позицію дослідника.

Члени журі – досвідчені вчителі району – відзначають значне зростання якості підготовки учнів до конкурсу такого рівня. Ентузіазм та потяг до творчого пошуку передається учням від їх вчителів - наукових керівників.

Визначено переможців районного етапу конкурсу. Їми стали:

- Мельниченко Дмитро, учень 11 класу Редьківського НВК;

- Сташук Наталія, учениця 11 класу Седнівської ЗОШ І-ІІІ ст.;

- Батицька Альона, учениця 10 класу Гончарівської гімназії.

Особливо цікавими і змістовними виявились роботи представників відділення філології та мистецтвознавства. Присутні та члени журі заслухались віршами Ліни Костенко, Володимира Дрозда, епізодами із творів Милорада Павича та Марії Матіос, які були пов`язані з тематикою наукових робіт школярів.

Наразі переможці готуються до наступного етапу конкурсу – обласного. До 1 лютого наукові роботи подаються на розгляд обласного журі. Також учнів чекає контрольна робота, яка має виявити їх загальні знання з базового предмету. А завершить усе презентація та захист власних досліджень. Тоді і будуть визначені переможці обласного етапу.


Ольга Ушакова, методист райметодкабінету




Мельниченко Дмитро, Редьківський НВК






Сташук Наталія, Седнівська ЗОШ І-ІІІ ст.






Батицька Альона, Гончарівська гімназія