back

Декларування доходів громадян – конституційний обов`язок кожного громадянина

09 березня 2010

Декларування доходів громадян (платників податку) пов`язане з виконанням вимог Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб». Щороку з 1 січня до 1 квітня проводиться кампанія декларування доходів громадян, отриманих у минулому році. Визначальною ідеологією кампанії є спрямування громадян на добровільне виконання свого конституційного обов`язку зі сплати податків та підвищення податкової культури. Про основні напрямки цьогорічної кампанії розповідає начальник Чернігівської міжрайонної податкової інспекції Володимир Яковенко.

- Яка взагалі мета декларування доходів громадян?

- Подання декларації – це конституційний обов`язок громадян перед державою та ознака поваги до суспільства. Сумлінне ставлення до сплати податків з одержаних доходів свідчить не лише про високий рівень правосвідомості громадянина, а й про його позитивну самооцінку. Податок з доходів фізичних осіб є головним джерелом формування місцевих бюджетів. Усі громадяни повинні розуміти, що, сплачуючи його, вони підтримують саме місцеві бюджети. А це — зарплати вчителів, лікарів, працівників культури, здійснення соціальних программ тощо. Тому головною метою органів державної податкової служби є впровадження ідеології добровільності декларування громадянами доходів та майнового стану, взаєморозуміння та формування високої податкової культури громадян.

- В який термін і куди необхідно подавати декларації про доходи?

- Декларації про власний майновий стан і доходи слід подати до державної податкової інспекції за місцем проживання (прописки) до 1 квітня 2010 року. Жителям Чернігівського району необхідно звертатися до Чернігівської МДПІ за адресою: м. Чернігів, вул. Воровського, 6. Бланки декларацій і консультації щодо їх заповнення можна отримати безкоштовно в приміщенні податкової інспекції.

- Хто повинен декларувати свої доходи?

- Закон передбачає обов`язок подання декларації платником податку в разі отримання ним протягом звітного 2009 року окремих видів оподатковуваних доходів:

- з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався;

- при отриманні доходів від особи, яка не є податковим агентом;

- при отриманні іноземних доходів.

Це можуть бути доходи від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав та інше); доходи від надання майна в оренду фізичним особам; у вигляді виграшів у гральних закладах; доходи у вигляді спадщини та подарунків; у вигляді нецільової благодійної допомоги (в т.ч. матеріальної), якщо загальна сума такої допомоги протягом 2009 року перевищує 940 грн.; інші доходи.

Та хочу наголосити платникам податків, що декларування – це не тільки сплата податку до бюджету громадянами, але й обов`язок держави щодо повернення частини податку внаслідок застосування платниками податку права на податковий кредит.

- За яких умов платник отримує право на податковий кредит?

- Право платника податку на податковий кредит виникає за наслідками звітного податкового року за умови, що платник податку-резидент України і має ідентифікаційний номер. До складу податкового кредиту звітного 2009 року можна віднести витрати, фактично понесені ним у вигляді:

- суми процентів за іпотечним кредитом;

- суми коштів або вартості майна, переданих платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям;

- суми коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості середньої професійної або вищої форми навчання;

- суми витрат при довгостроковому страхуванні життя та недержавному пенсійному страхуванні;

- суми витрат зі штучного запліднення;

- оплати вартості державних послуг, включаючи сплату державного мита, пов`язаних з усиновленням дитини.

- Враховуючи досвід минулих років, чи існують якісь тенденції у кампаніях декларування?

- Щороку спостерігається приріст громадян, які декларують свої доходи. Це свідчить про зростання рівня свідомості та податкової культури населення.

Сподіваюся, що мешканці Чернігівського району свідомо поставляться до вимог чинного законодавства і своєчасно виконають свій конституційний обов`язок перед Україною.

Більш детальну інформацію можна отримати за телефонами 652-353, 652-986, а також безпосередньо в Чернігівській МДПІ в кабінетах №104 та 106.


Розмову вела Вікторія Самоненко, Чернігівська МДПІ


На фото: Володимир Яковенко