back

Податкова інформує

24 жовтня 2009

16 жовтня 2009 року в приміщенні Чернігівської МДПІ відбулася розширена нарада за участю заступника Голови ДПА в Чернігівській області – Куриленко В.В. та начальника управління оподаткування фізичних осіб ДПА в Чернігівській області – Шумейко К.В. Нараду було присвячено підсумкам роботи Чернігівської МДПІ за 9 місяців поточного року, щодо наповнення державного та місцевого бюджетів коштами.

Як повідомила заступник начальника інспекції С.М. Волкова, цьогорічні завдання є вкрай складними, а економічна ситуація змушує постійно мобілізувати зусилля. За підсумками роботи січня – вересня 2009 року Чернігівською МДПІ до зведеного бюджету забезпечено надходження у сумі 39258,43 тис.грн., що на 3,6% більше ніж за відповідний період минулого року та на 3,4% більше доведених планових показників. До Державного бюджету надійшло 12357,24 тис.грн., що на 211,58 тис.грн. більше у порівнянні з минулим роком. До місцевого бюджету в січні – вересні надійшло 26901,19 тис.грн., що складає 104,2% розрахункової бази (+1083,77 тис.грн.).

Резервом для наповнення місцевого бюджету залишається не перераховані суми з податку з доходів фізичних осіб. Основними боржниками є: ТОВ «Агрофірма «Краснянська» - 64,5 тис.грн., ТОВ «Агрофірма «Іванівска» - 92,5 тис.грн, ПП «Олишівське» - 31,5 тис.грн., СТОВ «Криниця» - 33 тис.грн., СТОВ «Краснянське» - 9,8 тис.грн.

Щодо зменшення заборгованості з керівниками підприємств-боржників проведена належна робота. Їх заслуховували на засіданнях спільних робочих груп з виплати заробітної плати при РДА, на засіданнях робочих груп при інспекції. Також вони надали пояснення щодо причин невиплати податку з доходів фізичних осіб та графіки її погашення протягом поточного року.

Суттєвим резервом у наповненні бюджетів ми вважаємо ліквідацію схем штучної збитковості та мінімізації податкових зобов`язань. Аналізуємо ситуацію зі сплатою податків на проблемних підприємствах, щоб з`ясувати чи є об`єктивні причини для низького податкового навантаження, чи, можливо, у такий спосіб мінімізується сплата податків. Запрошуємо до податкової особисто першого керівника підприємства та головного бухгалтера. Наші фахівці заздалегідь ретельно аналізують стан справ на підприємствах, тож і спілкуються з платниками мовою реальних цифр та фактів. Під час такої розмови у платників немає шансів приховати мінімізацію податків: чи то йдеться про нетиповий експорт і незаконне відшкодування ПДВ, чи про конвертну зарплату, а отже, мінімізацію податку з доходів фізичних осіб.

Так ми плануємо працювати і в майбутньому, крок за кроком долаючи всі труднощі, зумовлені кризою. Адже йдеться про наповнення державної скарбниці тими коштами, які потім спрямовуються на виплату зарплат працівникам бюджетної сфери, фінансування інших соціальних статей витрат тощо. В подальшій роботі ми керуватимемось Планом стратегічних заходів Чернігівської МДПІ з підвищення рівня ефективності роботи інспекції та забезпечення платежів до Зведеного бюджету у 2009 році. В його основі закладено принципи організації роботи податківців у поточному році.

На завершення начальник управління оподаткування фізичних осіб ДПА в Чернігівській області – Шумейко К.В. відзначила професіоналізм працівників Чернігівської МДПІ, висловив сподівання, що податківці району й надалі стабільно виконуватимуть план із забезпечення бюджетів необхідними коштами, адже економіка району має чималі резерви.


В.о. начальника – Віталій Височенко