back

Відкрито пам`ятник Миколі Святоші

17 жовтня 2009

16 жовтня в с.Дніпровському Чернігівського району встановлено пам`ятник предподобному Миколі Святоші. Автором пам`ятника є молодий київський скульптор Владлен Караченцев.

В урочистому відкритті пам`ятника святому взяли участь в.о. заступника голови Чернігівської райдержадміністрації Андрій Курданов, заступник голови Чернігівської районної ради Михайло Кубрак, голова Дніпровської сільської ради Наталія Носенок.

На відкриття прибули Єпископ Чернігівський та Ніжинський Амвросій та Епископ Васильківський Пантелеимон, які освятили пам`ятник.

Микола Святоша – князь Чернігівський, Печерський чудотворець, народився в 1080 році. Спочатку княжив у Луцьку, а після Любецького з`їзду 1097 року одержав у володіння від батька Давида Святославовича придніпровські землі і оселився там.

Як свідчать історичні джерела середини ХІХ століття, для побудови князівського будинку стали «навозити» землю на місце поблизу Дніпра. Саме звідси виникла назва літописного міста Навози (так називалося село Дніпровське до 1962 року).

Микола Святоша – перший серед святих Київської Русі, який прийняв чернецтво, змінивши княжу порфіру на чернечу мантію. В 1106 році він зрікається князівства і стає ченцем Києво-Печерського монастиря. Коштом Миколи Святоші у Печерській обителі будували Троїцьку надбрамну церкву і велику монастирську лікарню. Він дарував монастирській бібліотеці книги, сприяв розвитку книгописання, роздавав гроші мандрівникам, нужденним і злиденним.

Відтепер у села Дніпровського є своєрдіна візитна картка - пам`ятник Миколі Святоші.


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ