back

Підсумки роботи Чернігівської МДПІ у І кварталі 2010 року

23 квітня 2010

Робота податківців Чернігівської міжрайонної державної податкової інспекції спрямована на забезпечення контролю за своєчасною та повною сплатою податків та зборів до державного та місцевих бюджетів. Як у першому, так і другому кварталі умови, за яких податківцям доводиться здійснювати свої функціональні повноваження для забезпечення стабільних надходженнь коштів до бюджетів залишаються вкрай складними як в Чернігівському районі, так і в Україні в цілому. На це впливають ряд суттєвих складових, до яких можна віднести не тільки політичні і економічні фактори, а й навіть погодні та інші.

Разом з тим переважна більшість платників податків з розумінням ставляться до виконання своїх конституційних обовёязків щодо наповнення бюджетів та роботи податкової служби в цілому. Протягом І кварталу 2010 року до Зведеного бюджету надійшло понад 13,3 млн. грн., що на 11,6% більше ніж за відповідний період минулого року. Місцеві бюджети отримали понад 9,5 млн. грн.

Економічну стабільність нашої держави будують саме платники податків і приємно визнавати, що результатом взаєморозуміння між платниками податків та податківцями є високий рівень добровільної сплати податків, який по Чернігівській МДПІ становить 95,5% або 12,8 млн. грн.

Враховуючи напруженість забезпечення виконання бюджетних призначень, останнім часом посилена увага приділяється погашенню податкового боргу, а саме зниженню його рівня та погашенню прострочених податкових зобов»язань, проведенню контрольно-перевірочної роботи з метою руйнування схем ухилення від оподаткування, та роботі податкової міліції для попередження та викорінення явища податкової злочинності.

Тільки за рахунок заходів, вжитих вищезазначеними фіскальними підрозділами, до державного бюджету надійшло 815,1 тис. грн. у т.ч. за рахунок роботи підрозділу погашення прострочених податкових зобовёязань - 119,9 тис. грн., податкового контролю юридичних осіб - 235,8 тис. грн., податкової міліції - 459,4 тис. грн.

Виконуючи підвищені вимоги щодо роботи податкової міліції, співробітниками цього відділу постійно проводяться спеціальні операції по виявленню незаконних схем, які знекровлюють економіку, і заважають працювати її легальному сектору. Протягом І кварталу 2010 року співробітниками відділу податкової міліції Чернігівської МДПІ викрито 6 тяжких злочинів у сфері економіки, за їх матеріалами порушено 6 кримінальних справ, до суду направлено 5 злочинів, засуджено – 2 особи. З незаконного обігу вилучено товарів на суму 380,2 тис. грн. та виявлено підпільний цех по виробництву товарів народного споживання. До суду направлено 2 кримінальні справи за ч.3 ст.204 Кримінального кодексу України «Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів».

Сьогодні наша держава переживає не найкращі часи. Для підйому, стабілізації та розквіту України необхідні відповідні кошти. Державна податкова служба постійно підтримує тих, хто своєчасно та в повному обсязі сплачує податки. Проте вона буде вживати всі можливі законодавчо визначені важелі для збільшення державної казни. При цьому ми завжди націлені на взаєморозуміння та партнерство з платниками податків.


Володимир Яковенко, начальник Чернігівської МДПІ