back

Податкова інформує

28 квітня 2009

Про підсумки роботи податківців району за І квартал 2009 року розповідає Володимр Яковенко – начальник Чернігівської міжрайонної державної податкової інспекції.

- Володимиру Віталійовичу, з якими показниками підпорядкована Вам інспекція завершила І квартал нинішнього року?

- Незважаючи на непростий час податківці Чернігівського району роблять все можливе за для того, щоб забезпечити визначені дуже напружені показники надходжень до бюджетів усіх рівнів, при цьому не допустити їх зниження в абсолютному виразі навіть у несприятливих економічних реаліях. Економічна криза поставила на межу виживання переважну більшість суб`єктів господарювання і тому зараз дуже важливо витримати баланс інтересів платника податків і держави. Податківці завжди готові провести відповідні переговори з представниками бізнесу заради спільного пошуку найбільш прийнятних шляхів вирішення нагальних проблем. Це дуже важлива теза, адже будь-які коливання в їхній фінансова-господарської діяльності впливають на надходження до скарбниці держави.

За І квартал 2009 року до Загального бюджету по Чернігівському району надійшло майже 9 млн.грн. , в тому числі до місцевих 6,45 млн.грн.

- На яку галузь найбільш вплинула фінансова криза?

- На то вона і криза, що від неї страждають усі, проте більш серйозно вона вплинула на лісовий ринок, де відбулося дуже різке зменшення темпів реалізації лісової продукції. То ж суб`єкти господарювання, що здійснюють діяльність у цьому напрямку припустили скорочення сплат податків та зборів у порівнянні з минулорічним періодом. Мають місце втрати по підприємствах будівельної галузі, сільськогосподарського призначення, торгівлі, тощо.

- Чи можете Ви назвати декілька підприємств–сумлінних платників податків?

- Слід відмітити підприємства, які роблять вагомий внесок до державного бюджету: Чернігівський військовий лісгосп, ПСК ”Універсальна база”,ДП "Чернігівський лісгосп", ТОВ ВП "Чернігівгазмонтаж" та багато інших. Я дуже вдячний керівникам цих підприємств за їх вміння протистояти труднощам і допомагати в цей час державі та людям.

- У чому полягає секрет успішної роботи податківців району?

- Стабільне виконання завдань, що стоять перед податковою службою у 2009 році, забезпечено завдяки комплексу заходів, спрямованих на детінізацію економіки, припинення фактів здійснення незаконної господарської діяльності та ухилення від оподаткування. Особливу увагу податківці надають роботі зі збитковими підприємствами, підприємствами - «мінімізаторами», «податковими ямами», платниками, що декларують валові витрати на рівні валових доходів, податковий кредит на рівні зобов’язань тощо.

Робота Чернігівської МДПІ передбачає в першу чергу підвищення рівня ефективності роботи органів державної податкової служби та забезпечення платежів до бюджету у 2009 році. Складено Стратегічний план роботи на 2009 рік. В його основу закладено 5 орієнтирів та принципів, один із яких – підвищення рівня податкової культури та якості податкового супроводу платників податків, покращення роботи з платниками податків. Хоча вимушений зазначити, що важелів впливу на законність ведення бізнесу у сучасних умовах у нас на сьогодні у порівнянні до до того спектру повноважень, що були наділені податківці у 90-х роках практично не залишилось.

- Наповнення дохідної частини бюджету на сьогоднішній день вже не тільки питання забезпечення необхідними коштами соціально незахищених верств населення, учителів та лікарів, студентів та інших громадян, всіх, перед якими держава має зобов’язання. Це питання – політичне. Чи будуть податківцями застосовуватися додаткові заходи, спрямовані на виконання завдань?

- Ми будемо працювати, як завжди – професійно і напружено, оскільки розуміємо всю відповідальність за виконання державних завдань.

З метою підвищення ефективності перевірок особлива увага приділятиметься відбору платників для проведення перевірок за допомогою ризикоорієнтованої системи. Щодо сумлінних платників податків, то будемо дотримуватися головного принципу перевірок – не турбувати без потреби.

На завершення, хочу зазначити, що працівниками Чернігівської МДПІ досягнуто певних результатів по всіх напрямах, але бюджети потребують своєчасного наповнення, тому ми постійно вдосконалюємо форми і методи роботи, аби успішніше виконувати завдання, поставлені керівництвом ДПА в Чернігівській області та району.


Розмову вела завідувач сектору масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Чернігівської МДПІ


На фото: малюнок Мисів Іванни "Податки. Тіньова економіка"