back

Розширене засідання Колегії райдержадміністрації

28 лютого 2009

26 лютого відбулось розширене засідання Колегії райдержадміністрації, на якому розглядались наступні питання:

1. Про стан виконання Указів Президента України від 11 грудня 2007 року №1205/2007 «Про проведення в Україні в 2008 році Року підтримки національного усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» та від 5 травня 2008 року №411/2008 «Про заходи щодо забезпечення захисту прав і законних інтересів дітей».

2. Про хід виконання районної програми «Молодь Чернігівщини до 2010 року».

З першого питання члени Колегії заслухали інформацію служби у справах дітей райдержадміністрації про здійснення заходів щодо розвитку сімейних форм виховання, поліпшення становища дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились в складних життєвих обставинах.

Протягом 2008 року на первинний облік поставлена 31 дитина, з них 7 дітей-сиріт та 24 позбавлених батьківського піклування. 23 дітей влаштовані в сім’ї опікунів і піклувальників, 2 – в дитячі будинки сімейного типу, 6 – в заклади інтернатного типу. Створено 3 прийомні сім`ї, в які влаштовані 4 дітей. Призначено прийомним сім`ям державну соціальну допомогу на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошове забезпечення прийомним батькам. Загальна річна сума даних соціальних виплат складає 77,2 тис. грн.

Протягом року проведено 4 координаційні ради у справах дітей, на яких розглядались питання щодо стану підліткової злочинності в районі, фактів насилля над дітьми, профілактики раннього сирітства, подолання дитячої бездоглядності та безпритульності.

Працівниками служби постійно надається консультативна допомога з питань, що стосуються компетенції служби. Так, в 2008 році розглянуто 26 заяв та звернень, надано консультації 132 громадянам.

У грудні 2008 року при райдержадміністрації створена комісія з питань захисту прав дітей. Основним завданням комісії є сприяння забезпеченню реалізації прав дитини на життя, охорону здоров`я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток, розгляд питань, у тому числі спірних, які потребують колегіального вирішення.

Сформовано та ведеться Реєстр житла та майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Спеціалістами центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді надано 273 соціальних послуги прийомним сім`ям, кандидатам у прийомні батьки надано 38 послуг.

Відповідно до заслуханої інформації з другого питання станом на 01.01.2009 року в районі проживає 14464 молодих осіб у віці від 14 до 35 років.

Районним бюджетом на 2008 рік передбачені видатки на соціальні програми в сумі 182,1 тис. грн., що більше розрахункових цифр Міністерства фінансів на 2007 рік на 100,0 тис. грн.

Ведеться робота по формуванню духовності, національної самосвідомості та патріотичного виховання молоді. При загальноосвітніх закладах району створені Ради профілактики, де розробляється система роботи з учнями, схильними до правопорушень та їх батьками, сприяє залученню підлітків, що належать до групи ризику, до участі у фізкультурно-спортивних, творчих гуртках, об`єднаннях за інтересами.

Згідно розпорядження в.о. голови райдержадміністрації від 08.01.2008 року №33 з 01.02.2008 року створено два комунальні позашкільні навчальні заклади: Центр туристично-краєзнавчої творчості та Будинок школяра.

На підтримку обдарованої молоді з малозабезпечених та багатодітних сімей встановлено п`ять стипендій райдержадміністрації для учнів 9-11 класів – переможців районних турів Всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін.

Постійно проводиться робота по забезпеченню зайнятості молоді. Так в 2008 році за допомогою служби зайнятості працевлаштовані 324 особи.

З метою створення в сільській місцевості нового житлового фонду на сучасному рівні, покращення інженерного обладнання села та створення сприятливих умов для підтримки індивідуального житлового будівництва на селі, розроблена районна програма «Власний дім» на період 2007 – 2011 років.

Постійна увага приділяється поліпшенню умов проживання та вихованню дітей, які проживають у сім`ях, що опинилися в складних життєвих обставинах (обстежені 124 сім`ї) та дітям-інвалідам (70 сімей). Також щорічно проводяться медичні огляди дітей-інвалідів з обов`язковим консультуванням обласних спеціалістів.

Підсумки колегії підвів в. о. голови райдержадміністрації Володимир Брайко.



Відділ з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ