back

Декларуємо доходи вчасно

25 березня 2009

1 січня розпочалася кампанія декларування доходів громадян і триватиме до 31 березня включно. Що потрібно знати про декларування доходів? Про це розмова з начальником Чернігівської міжрайонної державної податкової інспекції Володимиром Яковенко.

– Володимире Віталійовичу, цьогорічна кампанія декларування чимось відрізняється від попередніх?

– Кампанія декларування проводиться щороку. З 1 січня 2009-го Чернігівська МДПІ приймає декларації про доходи, отримані у 2008 році. Нинішній рік вже п`ятий, відколи декларування проводиться відповідно до Закону “Про податок з доходів фізичних осіб”. А згідно з його положеннями, одні платники зобов`язані подати декларацію (ті, хто отримував доходи, які з тих чи інших причин не оподатковувалися), а інші мають право – щоб отримати податковий кредит.

– Для деяких категорій громадян декларування доходів приносить очевидну вигоду. Маю на увазі передусім студентів-контрактників. Проте податковий кредит можна отримати не лише на навчання у вузі. Де можна детальніше про все це дізнатися?

– Для поінформованості громадян у приміщенні інспекції оформлено інформаційний стенд, на якому розміщено зразки заповнених декларацій та роз`яснення щодо їх заповнення. З цих питань проводяться також семінари та сеанси телефонного зв’язку “гаряча лінія”. На сайті ОДПА (dpa-ch.org.ua) та сайті райдержадміністрації розміщено матеріали щодо декларування.

– Що потрібно для того, аби задекларувати свої доходи?

– Нічого особливого. Необхідно прийти до податкової інспекції за місцем мешкання, взявши з собою паспорт та ідентифікаційний номер, і заповнити податкову декларацію. А заповнити допоможе, при потребі, податковий інспектор. До речі, консультації та бланки декларації Ви можете отримати безкоштовно в Чернігівській МДПІ (м. Чернігів, вул. Воровського, 6, каб. 104, каб. 106), час роботи: з 8-30 до 17 –30, п’ятниця: з 8-30 до 16-15, обідня перерва з 13-00 до 13-15год.

- Скільки декларацій подано на даний час?

- Завдяки проведенню широкомасштабної масово-роз’яснювальної роботи та підвищенню свідомості громадян, з початку 2009 року мешканцями Чернігівського району вже подано майже 500 декларацій, в тому числі правом на отримання податкового кредиту скористалось 100 осіб. За результатами проведених розрахунків нараховано до сплати в бюджет 45 тис. грн. податку з доходів фізичних осіб, а 25 тис. грн. буде повернуто громадянам.

Наостанок, нагадую, що останній день подання декларації – 31 березня. Тож завітайте до податкової інспекції і подайте декларацію вчасно.


Розмову вела завідувач сектору масово-роз`яснювальної роботи та звернень громадян Чернігівської МДПІ – Наталія Лемешева