back

В районі готуються до зборів представників територіальних громад

27 січня 2009

27 січня в Чернігівській райдержадміністрації відбулось спільне навчання працівників райдержадміністрації та районної ради з питань проведення зборів представників територіальних громад району.

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування» такі збори проходять в усіх сільських та селищних радах. Це такий собі підсумок роботи сільської або селищної ради за рік. А жителі населених пунктів району, зі свого боку, мають можливість взяти безпосередню участь у вирішенні питань місцевого значення. Адже рішення зборів обов’язково враховуються органами місцевого самоврядування в роботі.

В Чернігівському районі узгоджено графік проведення таких зборів в усіх сільських та селищних радах району. Для забезпечення тісного контакту виконавчої влади з жителями району працівники райдержадміністрації, керівники її управлінь, відділів та структурних підрозділів будуть присутні на зборах представників територіальних громад. Адже жителі будуть піднімати питання, які може і повинна вирішувати виконавча влада.

Задля покращення взаємодії з органами місцевого самоврядування працівники апарату райдержадміністрації закріплені за визначеними сільськими, селищними радами. Таке закріплення допомагає не тільки своєчасно отримувати ту чи іншу інформацію про соціально-економічне життя територіальної громади, а й прогнозувати можливі проблеми, активніше та швидше реагувати на них.

Зазвичай збори починаються звітом голови сільської або ж селищної ради. На порядку денному також стоять питання дотримання законності та правопорядку, профілактика та попередження пожеж та інших надзвичайних ситуацій на території громади. Для цього запрошуються місцевий дільничний міліціонер та представник районного відділу МНС.

Також в компетенції зборів запровадити плату за утримання і використання в підсобному господарстві тракторів, комбайнів, вантажних автомобілів тощо. Інколи громада затверджує також і добровільну плату за користування пасовищами – ці гроші можуть використовуватися для відновлення родючості та рекультивації земель.

На засіданні зборів звичайно звітують депутати районної ради, які закріплені за тими чи іншими сільськими та селищними радами.

Збори представників територіальних громад – реальна можливість для плідного діалогу влади з народом.


Відділ з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ