back

Відкриваючи сторінки історії рідного краю…

07 січня 2009

В 2008 році вийшли друком дві книги, присвячені історичним подіям 30-х років на Чернігівщині.

Збірник «Голодомор 1932-1933 років на теренах Чернігівського району» об’єднує архівні, документальні, статистичні матеріали, свідчення очевидців про страшні 30-ті роки в населених пунктах сучасного Чернігівського району. Це вже друга робота Сергія Горобця – дослідника, викладача історичного факультету Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка.

Книга розкриває правду про справжні розміри трагедії на теренах району. Адже до цього вважалося, що люди в селах району особливо не голодували, адже поруч були ліси, річки.

Документи, які тільки-но стали доступні дослідникам, малюють картину страшного лиха Голодомору, який за приблизними підрахунками забрав життя кількох тисяч жителів району.

Нове видання являє собою систематизовану інформацію по кожній з 46-ти сільських та селищних рад району. В книзі вміщено також порівняльні таблиці смертності в окремих селах в 1933-му та попередніх роках, витяги з різноманітних документів і матеріалів. Також подані свідчення очевидців Голодомору 1932-1933 років, які зібрані під час опитування 2007-2008 років.

Дослідження Костянтина Матвієнка «Розкидане каміння збирають» - книга більш художнього спрямування, яка основана на реальних подіях та документальних свідченнях. Роки політичних репресій 30-х років ХХ століття та Голодомору 1932-1933-го років подаються через долю простих людей – жителів селища Олишівка Чернігівського району.

Свого часу автор випадково ознайомився з двома документами, що зберігалися в сімейному архіві. Це і стало поштовхом для дослідження долі Микити Скоробагатька, який був репресований в 1938 році.

Книга розповідає не тільки про життя українського селянства у 30-ті роки, а також проливає світло на методи діяльності НКВС, описує всю систему репресивної тоталітарної машини.

Обидві книги презентовані працівникам районних бібліотечних закладів, вчителям історії загальноосвітніх шкіл.


Андрій Подорван