back

Літописи територіальних громад

27 грудня 2008

З Літописами кількох територіальних громад Чернігівського району тепер можна ознайомитися в Чернігівській обласній універсальній науковій бібілотеці ім.Короленка. До краєзнавчого відділу їх передав виконуючий обв`язки заступника голови Чернігівської райдержадміністрації Андрій Курданов.

Упорядковано Ліпописи 8-ми населених пунктів: Седнева, Дніпровського, Кархівки, Анисова, Черниша, Шибиринівки, Старого Білоуса та Шестовиці. Збірники висвітлюють історію сіл та селищ району з найдавніших часів аж до сучасності.

В основу Літописів лягли матеріали фондів обласного державного архіву та публікації з губернських, обласних та районних газет.Збір та узагальнення інформації тривало понад 5 років.

На відміну від "Истории городов и сел Черниговской области", яка містила короткі довідки про села Чернігівщини, упорядковані Літописи дають вичерпні відомості про населений пункт. По-перше, розвиток села подається в подіях, датах та постатях. По-друге, вперше оприлюднено історичні дані, які раніше замовчувались: трагедію Голодоморів 1932-1933 років, 1946-1947 років, період репресій 30-х років. Також значна увага приділяється розвитку села до 1917 року.

Практичне застосування Літописів територіальних громад знайдуть не тільки вчителі історії, краєзнавці, а й всі ті, хто цікавиться минулим рідного краю. До того ж, зібрана інформація дає широку можливість для вибору краєзнавчих тем для подальшого дослідження.


Прес-служба Чернігівської РДА