back

Коли спорт стає улюбленою справою...

21 грудня 2008

«Бойовим багатоборством я займаюся з третього класу» - розповідає Олександр Єрмоленко, учень 8-го класу Радянськослобідської школи, що в Чернігівському районі.

Кожного дня після уроків з понеділка по п’ятницю, а інколи і у вихідні, Олександр їде у місто до спортивного клубу «Октант». Там проходять заняття з рукопашного бою.

Спілкуючись з Олександром, аж не віриться, що цей серйозний хлопчина – призер десятків змагань з бойового багатоборства. Причому, як всеукраїнського, так і європейського і світового рівнів.

Останній чемпіонат Європи з бойового багатоборства проходив у Харкові, який є такою собі столицею цього виду спорту в Україні. Змагання проходили серед дітей, підлітків і дорослих. Крім українських багатоборців до Харкова прибули спортсмени з Німеччини, Росії, Білорусі, Молдови, Казахстану та Азербайджану.

Організатор змагань – міжнародний союз громадських організацій з розвитку воєнно-спортивних багатоборств.

Олександр змагався у віковій групі 12-13 років, вагова категорія до 50 кілограмів. Спортсмени приймали участь загалом в трьох видах змагань: першого дня відбулися стрільби з пневматичної зброї, другого – змагання з рукопашного бою. А третього дня багатоборці показували майстерність з рукопашного бою з використанням холодної зброї. Звичайно, під час таких чемпіонатів використовують гумові муляжі.

Сам Олександр надає перевагу рукопашному бою. Хоча І та ІІ місце, яке здобув юний спортсмен, даються за підсумковим результатом з усіх трьох видів.

Загалом же, команда спортсменів з Чернігова (12 чоловік) завоювала 11 медалей.

Олександр за ці роки приймав участь в багатьох змаганнях з інших видів боротьби: стрільба з автомата зі 100 м, біг на 3 км, смуга перешкод, підтягування з підйомами і переворотами та рукопашний бій.

В Чернігівському районі вже кілька років існує практика призначати спеціальну стипендію райдержадміністрації обдарованим дітям: переможцям олімпіад, кращим спортсменам. З нового року таку стипендію буде отримувати і Олександр. На мою думку, будь-якій дитині приємно відчувати увагу до власних здобутків.

Згадуючи нещодавні трагічні випадки з дітьми під час змагань з бойових видів спорту, не міг не задати Олександру питання, що робиться для того, щоб не допустити травмування спортсменів під час занять з бойового багатоборства.

Виявляється, спортсменів інструктують перед кожним заняттям, також відмітки про інструктаж з техніки безпеки обліковується в спеціальному журналі під розпис. Якщо ж під час тренувань хтось і порушує якісь певні норми та обмеження – наставники одразу ж пояснюють і застерігають такого спортсмена.

Хочеться побажати Олександру подальших успіхів. А ще – продовжувати займатися улюбленим видом спорту. І перемог, перемог, перемог…


Андрій Подорван