back

Оновлення символіки Чернігівського району

22 травня 2024

17 липня 2020 року Верховна рада України прийняла постанову про ліквідацію старих районів та утворення 136 нових районів, у тому числі Чернігівського району у складі 20 територіальних громад. Отже виникла необхідність створення нового герба та прапору.

З такою ініціативою виступила Чернігівська РДА, звернувшись до науковців.

Проект нового герба розроблений членами Чернігівського осередку Українського геральдичного товариства – Ігорем Ситим та Людмилою Посьмашною. В основу проекту покладені вимоги Українського геральдичного товариства та історична спадщина.

За основу було взято знак Мстислава Володимировича Хороброго, першого відомого чернігівського князя (1024–1036). Навколо знаку - семипроменеві срібні зірки, які символізують територіальні громади району. Над щитом – стилізована корона з листків дуба і липи.

Таким чином, зазначена символіка віддзеркалює походження адміністративно-територіальних інституцій на теренах Чернігівського району ще з часів Київської Русі. Зелений колір символізує розташування району на Поліссі, корона – районний статус, семипроменеві зірки – козацькі часи, коли існував Чернігівський полк, до якого входили території сучасних громад.

Проект рішення що до оновлення символіки району виноситься на розгляд депутатів на найближчу сесію районної ради.