back

Україна зробила все необхідне для відкриття переговорів про вступ до ЄС – Президент на зустрічі із журналістами

17 травня 2024

 

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з представниками ЗМІ перед Глобальним самітом миру у Швейцарії, початком переговорів щодо вступу до ЄС та самітом НАТО. Він розповів про кроки України до відновлення справедливого миру й про очікування від цих міжнародних подій.

Глава держави зазначив, що Україна зробила все можливе для відкриття переговорів про вступ до Європейського Союзу.

 

Україна зробила все необхідне для відкриття переговорів про вступ до ЄС – Президент на зустрічі із журналістами

 

«Залишилася тільки політика. Інструментально й операційно ми зробили все, щоб у червні в ЄС відкрили Україні перемовини. Я думаю, що там все вийде. Навіть складні партнери сьогодні стали трішки простішими. Ми активно з ними працювали», – зазначив Президент.

Також Володимир Зеленський зауважив, що він та вся його команда активно готуються до Глобального саміту миру, який відбудеться 15–16 червня у Швейцарії.

«Хочемо отримати енергетичну безпеку, включно з ядерною. Бо я вважаю, що тут усі зацікавлені, і це може нам дати можливість спрогнозувати іншу зиму. Хочемо отримати вільне судноплавство. Будь-які вантажі українським морем – без ризику. Це і безпека людей в Одесі, і загалом на Півдні. І ще зробити серйозний крок щодо поштовху до обміну полоненими», – наголосив Президент.

Володимир Зеленський додав, що нам потрібен детальний план, який погодить увесь світ. І він повинен базуватися на Українській формулі миру.

«Якщо ми будемо мати серйозну кількість країн і буде відповідне комюніке, я вважаю, це буде наша дипломатична перевага», – підсумував Глава держави.