back

З ДНЕМ ВИШИВАНКИ!

16 травня 2024

  16 травня відзначається Міжнародний день вишиванки!
Точніше, краще казати «Свято вишитої сорочки», адже поняття «вишиванка» є узагальнюючим для всіх вишитих рукотворів.
На Чернігівщині існує стародавня традиція створення вишитого одягу.
 
 Жіночі сорочки Чернігівщини розділяються на додільні (довгі) і "чехлики" або "рукава" ( коротенькі).
Традиційними для Чернігівщині є сорочки вишиті біллю, таку вишивку жінки-селянки називали "морозом". В деяких громадах білий колір ниток вишивки комбінується з малиновим, або з малиновим і чорним. Здебільшого головною технікою виконання візерунків рукавів є лічильна гладь. Орнаменти на сорочках здебільшого геометричні чи геометризовані, що являють собою прадавню знакову символіку.
Зразків давніх чоловічих сорочок збереглося зовсім мало. Майже всі вони зі стоячим коміром і манишкою, що закриває собою пазуху.   Сорочки на розріз здебільшого спідні, або робочі, а якщо трапляються святкові, то вони призначалися для носіння під жилетку. "Оголяти душу" для загалу, в старі часи було не прийнято.
 
Через друковані видання кінця 19-поч.20 століть додатки до тогочасних відомих журналів, вкладки-премії до парфумерних виробів поширився різновид рослинних, зокрема квіткових візерунків для вишивки хрестиком. Це дало певні негативні наслідки: втрачалися не лише традиційні техніки народної вишивки, хрестик, який раніше був лише допоміжним - став домінуючим. Втрачались і традиційні символічні орнаменти. Саме тому переважаюча більшість сорочок 20 століття виконані червоно-чорними рослинними орнаментами.
 За носінням сорочки розподілялися на святкові, буденні, постові. Критеріями їх розподілу є насиченість візерунку, колорит, колір, якість тканини. Буденні сорочки могли бути з грубого, часто недобіленого полотна і декоровані ріденькими візерунками. Святкові навпаки були густо засіяні візерунком. Весільні - більш колоритні, а візерунок постових міг бути виконаний лише нитками чорного кольору.
Різняться традиції не лише кожного регіону, району, села, але навіть у кожній родині стосовно них своє бачення.
 
За інформацією краєзнавця Юрія Дахна (с. Москалі. Михайло-Коцюбинська громада)
Фото: вишиті сорочки з колекції Ю. Дахна