back

Звідки беруться фейки та дезінформація, і як від них захиститися

21 лютого 2024

 За даними дослідження, у 2023 році 84% опитаних громадян зазначали, що знають про існування дезінформації. Ще 72% вважають, що можуть її розпізнати. Однак тільки 8% з них зуміли правильно визначити всі неправдиві новини. 

 Як захиститися від фейків та пропаганди? Де шукати достовірну інформацію та чому важливо дбати про власну безпеку в інтернеті? Відповіді на ці та інші запитання — у новому освітньому серіалі на платформі Дія.Освіта — спільному проєкті з 1+1 media і БО «Смарт Ангел», який реалізували за фінансової підтримки Європейського Союзу. 

 Серіал налічує 10 серій. Під час перегляду дізнаєтеся, що таке когнітивні упередження та які інструменти й способи перевірки першоджерела. Також спікери розкажуть, як запобігти поширенню дезінформації та розпізнати ознаки фейків у соціальних мережах. 

 Дивіться освітній серіал за посиланням — https://osvita.diia.gov.ua/courses/how-to-protect-yourself-from-fakes-and-disinformation

 Після перегляду зможете перевірити свої знання у фінальному тесті та отримати сертифікат.

 Освітній серіал створено для платформи Дія.Освіта Міністерства цифрової трансформації в межах «Всеохопної інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації», що впроваджується 1+1 media та Smart Angel у співпраці з експертними організаціями за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю редакції серіалу й не обов’язково відображає позицію ЄС.

За повідомленням Міністерства цифрової трансформації України