back

Вже понад 600 медичних фахівців первинки регіону можуть надавати підтримку з ментального здоров'я

16 лютого 2024

 

   Пройшли безкоштовний курс від Академії НСЗУ та отримали сертифікати mhGAP сімейні лікарі, терапевти, педіатри, медичні сестри, медбрати, фельдшери, працівники екстреної медичної допомоги із понад 35 медзакладів Чернігівщини.

   В одному з таких, а саме в Козелецькому  районному центрі первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД), побували вчора Жанна Шерстюк, заступниця голови ОДА та Інна Чистенко, радниця голови ОДА, регіональний координатор Всеукраїнської програми підтримки ментального здоров’я «Ти як?». 

 

 

   В закладі працює 19 фахівців і всі вони можуть допомогти пацієнту із депресією, стресом, іншими скаргами на стан ментального здоровʼя. А за необхідності (якщо випадок складний) перенаправити до профільного спеціаліста. Всі послуги - безоплатні для пацієнтів у рамках Програми медичних гарантій НСЗУ за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

   Навчання за програмою mhGAP  (якщо конкретніше – «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP») проходить в межах Всеукраїнської програми підтримки ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативи Олени Зеленської та доступне як онлайн, так і офлайн.

 

«Через війну люди почуваються емоційно гірше, частіше відчувають прояви стресу, тривоги. А відтак потребують допомоги у сфері ментального здоров'я. І якщо раніше цьому питанню не приділялося належної уваги, то зараз ініціатива Першої леді дозволила винести цю проблему на пріоритетний рівень», – звернулася Жанна Шерстюк до колективу закладу.

 

 

   За словами Інни Чистенко, люди часто бояться звернутися до психолога через навішування соціальних ярликів, страх осуду знайомих. Щоб подолати таку стигматизацію і працює програма mhGAP.  Тепер, звернувшись до сімейного лікаря за медичною допомогою, можна паралельно розповісти і про свою психологічну проблему та подолати її.

   Проте, як зауважила Жанна Шерстюк, необхідно розуміти, що фахівець, пройшовши курси ментальної допомоги, не є психотерапевтом або психіатром, він не може повноцінно замінити психолога.

   Заступниця голови ОДА пояснює, що медик не може вирішувати всі проблеми пацієнта самотужки. Необхідна допомога всіх дотичних структур. Наприклад, соціальних служб, громадських організацій тощо.

«Для цього в регіоні у рамках Всеукраїнської програми підтримки ментального здоров’я «Ти як?» створено онлайн сервіс «Швидкодопомога», – доповнила Інна Чистенко.

 

   На мапі можна знайти детальну інформацію (адресу, телефон, знайти посилання на сайт закладу або соціальну сторінку) про надавачів послуг психосоціальної підтримки та психічного здоров'я. А також – про соціальні та медичні заклади, про послуги партнерів із неурядових громадських організацій.

   Про свої враження від програми mhGAP розповіли і медики Козелецького ПМСД.

   На їх переконання, курс – це можливість розширити діапазон знань та отримати чіткий алгоритм дій, що робити з пацієнтом, який звернувся за допомогою. Люди перестають боятися говорити про своє ментальне здоров'я. Адже сімейний лікар та інші спеціалісти первинки викликають довіру, з ними можна відверто поговорити про свій психологічний стан.

«Щоб допомоги пацієнтам та трохи розвантажити лікарів можна використовувати ще одну корисну практику, – переконана Інна Чистенко. – Можна запросити до лікарні мобільну медичну бригаду, в складі якої є психотерапевти. Такі виїзди – на часі. Окрім якісної ментальної допомоги пацієнтам, можна проводити тренінги для працівників закладу».

   Говорили і ще про один проєкт Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» – «Відновлення» для ветеранів та їхніх родин.

   

   Радниця голови ОДА наголосила, що у рамках проєкту передбачено проведення п’яти послідовних зустрічей з кожною групою ветеранів та їх родин. Тут вони отримують юридичну допомогу, консультації з питань організації власної справи, соціальну підтримку. Таким чином формується ветеранська спільнота, де кожен намагається допомогти та підтримати один одного. А набір в групи постійно відкритий.

   Довідково: Знайти сімейного лікаря, який надає ментальну підтримку можна за допомогою онлайн-мапи на сайті НСЗУ, або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

 

За інформацією Чернігівської обласної військової адміністрації