back

27 січня – міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

27 січня 2024


   В цей день у 1945 році війська 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау.
   Під час Другої світової війни 6 мільйонів євреїв стали жертвами нацистів. Близько 1,5 мільйона з них були з території сучасної України.
Трагедія Голокосту – це вічна пам’ять народу – зазначає з цього приводу голова Чернігівської міської єврейської громади Олександр Чеван. Пам’ять не про абстрактні «шість мільйонів», як інколи ми звично повторюємо у виступах та дописах, а про шість мільйонів ЛЮДЕЙ. Вони жили в різних країнах, говорили різними мовами, займалися різними справами. Вірили, кохали, працювали, співали... А їх взяли і вбили. Вбили ТІЛЬКИ за те, що вони були євреями.
   Ще зовсім нещодавно мені здавалося, що оце «Ніколи знову», яке ми повторюємо на меморіальних заходах з року в рік, дійсно «спрацює», бо страшні уроки Голокосту та Другої світової людством вже мають бути засвоєні… На жаль, я помилявся. І 24 лютого 2022 року в Україні, і 7 жовтня 2023 року в Ізраїлі показали, що поняття «геноцид» нікуди не зникло. І тому ми всі маємо усвідомити, що зі злом ксенофобії та людиноненависництва неможливо домовлятися – його треба знищити раз і назавжди. Тільки тоді Голокост не повториться знову – ні в якій країні, ні з яким народом. Ніколи знову!