back

27 вересня – День туризму

27 вересня 2023

Валерій Вовк має за плечима 50 років туристичного стажу в якості учасника змагань і походів, та керівника шкільних туристських клубів. Під час повномасштабного вторгнення, пішов добровольцем до ЗСУ, боронив Чернігів у складі стрілецького батальйону. В своє професійне свято «Михалич» (такий в нього позивний) вітає всіх причетних та ділиться досвідом туриста на війні.

Сьогодні, 27 вересня  для багатьох людей планети свято – Всесвітній  День туризму. З нагоди свята хочеться  привітати всіх друзів, колег і взагалі всіх людей, які поєднанні одним спільним захопленням – подорожувати по рідній землі, зі святом!

На жаль на долю туристів України випав важкий час війни. Зараз нам не до подорожей і походів. Досвід туриста має велике  прикладне значення під час війни. Це й уміння пересуватися в різних умовах місцевості, рельєфу. Уміння орієнтуватися в різноманітних умовах місцевості, долати природні перешкоди, організовувати нічліг і розводити багаття в будь-яких умовах та багато іншого.

Таким чином, туризм володіє багатьма, часом дрібними і непомітними навиками, які в сумі роблять людину пристосованою до життя. Регулярне заняття туризмом виробляє свідому дисципліну і наполегливість.

Перебуваючи в лавах ЗСУ під час оборони Чернігова повсякчас, при можливості,  переймався навчанням  воїнів батальйону туристичним навичкам, які допомогли хлопцям вижити і відстояти місто.

До вашої уваги пропоную віршовані думки «Туристська смуга перешкод», в яких слово «туристська» сміливо можна замінити на слово «військова».

Туристська смуга перешкод, це згусток всіх в житті пригод.

Підйоми, спуски і падіння, азарт змагань, тріумф везіння.

Мотузки, струни – паралелі натягнуті, наче сталеві.

Страховка. Карабін в руці. Краплина поту на щоці.

Долаєш вперто перешкоду. Все, як в житті, в любу погоду.

І поруч друзів допомога, і навпіл – сум чи перемога.

Здолавши перешкоди в смузі, відчувши поряд подих друзів,

Ти впевнено крокуєш далі і досвід твій – твої медалі.

Здолавши все, потрібно знати, в житті важливо пам’ятати:

«Коли ти лізеш вгору до зірок, не забувай, що десь внизу тече струмок!»


Валерій Вовк. Говерла 2021 р.


Дитячо-юнацька Військово-патріотична гра "Сокіл-Джура"



Валерій Вовк під час оборони Чернігова 2022 р.