back

Як розпізнати трудову та сексуальну експлуатації? Рекомендації Мінсоцполітики

26 липня 2023

 

   У межах інформаційної кампанії до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, який відзначатиметься 30 липня, Мінсоцполітики надало рекомендації про те, як розпізнати потерпілих від торгівлі людьми та допомогти їм.

   Найбільш поширені різновиди експлуатації – це трудова і сексуальна!

   Трудова експлуатація – це будь-яка примусова праця, яку людина не може полишити за власним бажанням. Вона може включати шантаж, обман, примус, невиплату або неповну виплату заробітної плати та інше.

   Ознакою трудової експлуатації є несправедливі умови праці: платня менша за мінімальну, відробіток уявних боргів, робота за житло і харчі. Але ключове те, що людина змушена працювати проти власної волі.

   Формами торгівлі людьми є вербування, переховування, переміщення, передача, одержання людини. Саме останнє можна вважати початком використання її для незаконної мети, зокрема для трудової експлуатації.

   Сексуальна експлуатація – це будь-яке зловживання або спроба зловживання позицією вразливості, нерівності або довіри з сексуальною метою. Зокрема, в обмін на гроші, товар, послуги чи будь-яку іншу винагороду, задля отримання соціальної чи політичної користі.

   Сексуальна експлуатація – не лише проституція: вона передбачає використання людини і в порнографії, стриптизі чи вебкамі.

   Сексуальною експлуатацією є також вимога здійснювати дії сексуального характеру без усвідомленої згоди або згоди під тиском, наприклад, за право проживання. 

   Якщо від особи вимагають надавати або надсилати відео- або фотоматеріали сексуального характеру – це також експлуатація.

   Важливо! Якщо ви зіткнулися з сексуальною чи трудовою експлуатацією або маєте інформацію про потерпілих, звертайтеся до поліції за телефоном 102 (112 в ЄС) або на урядову гарячу лінію 1547.