back

Увага! СКАЗ!

23 березня 2023

 

 

Сказ (водобоязнь, гідрофобія) – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин та людей, за якою уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  завжди закінчується смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні та бродячі тварини.

Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

Як розпізнати хвору на сказ тварину?

Головна ознака хворих тварин – зміна їх поведінки. Поява диких тварин у населених пунктах, а особливо вдень – одна з характерних ознак захворювання їх на сказ. Дикі тварини втрачають обережність, з’являються в населених пунктах, місцях випасу і утримання худоби, нападають на людей та тварин.

Домашні тварини не споживають звичайної їжі, стають неспокійними, через декілька днів – агресивними. Слина хворої тварини містить у собі вірус ще за десять днів до появи перших ознак захворювання, тобто інфікуватись людина може і від тварин, які зовні виглядають здоровими.

 

Правила утримання домашніх тварин:

- охороняйте домашніх тварин від укусів інших тварин;

- регулярно робіть щеплення проти сказу домашнім собакам та котам, в тому числі сторожовим та мисливським собакам;

- вигулюйте собак в намордниках та на повідку;

 - не заводьте собак і кішок заради забави, не виганяйте їх на вулицю.

У випадку зміни поведінки тварини негайно звертайтесь до найближчої державної установи ветеринарної медицини. При виявленні трупів диких тварин уникайте з ними будь-якого контакту і терміново повідомте державну ветеринарну установу.

При несвоєчасно проведених щепленнях, які здійснюються після укусу інфікованої тварини, хвороба закінчується смертю.

Якщо Вас вкусила або ослинила підозріла тварина:

- повідомити державну установу ветеринарної медицини та звернутись до медичного закладу для отримання допомоги;

- негайно промити мильною водою місце укусу чи ослинення.

 

ШАНОВНІ ВЛАСНИКИ ТВАРИН! При найменших ознаках захворювання тварин на сказ, отриманні покусів від тварин, виявленні трупів тварин просимо терміново повідомляти Чернігівську районну державну лікарню ветеринарної медицини 723-275.