back

За матеріалами СБУ судитимуть іноземного блогера та його спільницю, які поширювали фейки про війну в Україні

11 січня 2023

Слідчі Служби безпеки України завершили досудове розслідування у кримінальному проваджені стосовно іноземного блогера та його спільниці, які поширювали фейкову інформацію про війну в Україні.

Правоохоронці викрили ворожих агітаторів у листопаді 2022 року.

Встановлено, що громадянин однієї з європейських країн готував пропагандистські матеріали, які у подальшому транслювались за кордоном проросійськими каналами. До злочинної діяльності він залучив свою співмешканку, яка допомагала йому у створені фейкньюзу для зарубіжних інтернет-користувачів.

Для поширення пропагандистських матеріалів спільники використовували власні Ютуб- і Телеграм-канали із загальною аудиторією більше півмільйона підписників.

У своїх дописах і відео сюжетах, пропагандисти підтримували збройну агресію рф і виправдовували військові злочини окупантів проти цивільного населення та критичної інфраструктури українських міст. Також зловмисники розповсюджували дезінформацію з фронту і закликали країни ЄС обмежити допомогу нашій державі.

Інформаційно-підривну діяльність зловмисників припинили співробітники СБУ.

Під час досудового розслідування слідчими були зібрані докази, які підтверджують скоєння цими особами злочину, передбаченого ч.3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників, вчинені групою осіб) Кримінального кодексу України.

Наразі матеріали кримінального провадження передані до суду.

Досудове розслідування злочинної діяльності ворожих пропагандистів здійснювалось слідчими Управління СБ України в Чернігівській області під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури.

За інформацією СБУ