back

Субсидії та пільги: що зміниться для жителів області з наступного місяця

22 листопада 2022

 

Пенсійний фонд України у жовтні та листопаді поточного року виплатив українцям субсидії за вересень та жовтень, призначені органами соціального захисту населення. Починаючи з наступного місяця, Пенсійний фонд не лише виплачуватиме, а й призначатиме житлові субсидії та пільги. Тобто громадяни, які витрачають на оплату комунальних послуг більш ніж 15% сукупного місячного доходу домогосподарства, з 1 грудня мають звертатися вже до органів ПФУ. При цьому людина може самостійно обрати зручний для неї сервісний центр, незалежно від місця офіційної реєстрації.

Для призначення субсидії можна звертатися:

– до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади, ЦНАПу;

– через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Фонду або портал «Дія»; 

– надіславши документи до органів Пенсійного фонду України поштою або через сайт Міністерства соціальної політики України;

– до будь-якого сервісного центру Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

Звертаємо увагу, що отримувачам, яким субсидія вже була призначена, повторно звертатися до органів Пенсійного фонду не потрібно: визначені органами соцзахисту виплати будуть надходити до завершення опалювального періоду. 

Державна допомога на поточний опалювальний сезон буде призначена з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання (якщо споживач комунальних послуг звернеться за нею протягом двох місяців з початку сезону, тобто не пізніше 15 грудня). За зверненнями, які надійдуть після 15 грудня, субсидії призначатимуться з місяця, в якому надійшло відповідне звернення.

Важливо! Для оформлення субсидії подаються заява про призначення та декларація про доходи і витрати.