back

20 листопада - День працівників сільського господарства

18 листопада 2022

 

20 листопада професійне свято  відзначають аграрії. І хоч значна кількість сільгосппідприємств району понесла втрати  внаслідок збройної агресії рф,  проте майже всі відновили діяльність, вчасно провели весняно-польові роботи, з невеликою затримкою на територіях, де проводилось розмінування . В агропромисловому секторі району працює  236 активних підприємств всіх форм власності. Зернові та зернобобові культури вирощують на площі майже 112 тис. га. Зокрема,найбільші площі займають пшениця озима 40,4 тис.га та кукурудза на зерно 52 тис.га. Соняшник вирощують на площі 62,6 тис.га. Також серед культур важливе значення має ячмінь , гречка, ріпак. Район  є лідером по вирощуванню вівсу,жита,картоплі.

Успішно завершено збирання ранніх зернових сільськогосподарських культур. Пшениці  зібрано з площі 38,3 тис. га. 177,7 тис.т , врожайність 48 ц/га. Завершується збирання соняшнику та кукурудзи. Сільгосппідприємствами району під урожай 2023 року за оперативною інформацією посіяні озимі зернові на площі майже 37 тис. га.

У 2022 році фінансування більшості  державних програм за різними напрямками підтримки перерозподілено на оборонні потреби. Проте з метою підтримки суб’єктів господарювання аграрної галузі запроваджено ряд важливих заходів  та дотацій, які здійснюються через Державний аграрний реєстр - нову онлайн платформу, якою може скористатися будь-який агровиробник та зацікавлена фізична особа.

Майже 80 виробників району подали документи на отримання бюджетної субсидії на одиницю оброблювальних угідь сільськогосподарського призначення (1 га) для провадження сільськогосподарської діяльності ,

 Чимало виробників, у тому числі фізичних осіб, котрі подали документи на отримання спеціальної бюджетної дотації за утримання ВРХ (корів) усіх напрямів продуктивності. Також частина виробників  оформили документи на отримання грантів на створення або розвиток переробних підприємств та на отримання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу.

Отже є надія, що аграрний сектор району буде і надалі розвиватися, підтримуючи продовольчу безпеку держави.

Щиро дякуємо вам, працівники сільського господарства, за любов до землі, мудрість і витримку.  У ці святкові дні зичемо вам міцного здоров’я, благополуччя, миру та злагоди, наснаги на нові звершення.