back

Дистанційно чи офлайн: форму навчання школярів визначатиме педрада кожного закладу спільно з батьками

04 серпня 2022

Менш ніж за місяць — 1 вересня — в Україні в умовах повномасштабної війни у школярів має розпочатися новий навчальний рік. Багатьох батьків турбує, як відбуватиметься сам процес. Цим питанням переймаються і посадовці різних рівнів, адже найголовніше — це безпека, яку зараз ніхто не може гарантувати в жодному регіоні країни. Саме безпекова ситуація найбільше впливає на організацію освітнього процесу у кожному населеному пункті, а отже — і на вибір форми навчання.

— У Законі України «Про повну загальну середню освіту» чітко прописано, що структуру і тривалість навчального року (тижня, дня), занять, відпочинку між ними, а також форму організації освітнього процесу визначає педагогічна рада конкретного закладу у межах часу, передбаченого освітньою програмою. Але під час воєнного стану це питання тісно опрацьовуватиметься з батьками, — прокоментував начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОВА Микола Конопацький. — Це означає, що при виборі форми навчання — очної, дистанційної чи змішаної — буде врахована думка батьків.

На цьому також наголошує міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет:

— Якщо батьки побоюються очного навчання, то вони можуть вибрати будь-яку форму навчання для своєї дитини: дистанційну, індивідуальну чи екстернат.

За словами Миколи Конопацького, нині триває активна підготовка до нового навчального року. Зокрема працюють комісії, які обстежують заклади освіти на предмет готовності організації офлайн-навчання. Так, із наявних 955 закладів (вищих, передвищих, професійно-технічних, загальноосвітніх, дошкільних та інших) обстежено понад половину. На підставі висновків комісій заклади отримають паспорти безпеки, де будуть зазначені показники руху до сховища, план евакуації, розрахунковий час та інше (йдеться про ті, які мають укриття). Заклади освіти, де немає взагалі укриттів або ж вони не відповідають встановленим вимогам, працюватимуть тільки в онлайн-режимі.

Подібна ситуація і з закладами дошкільної освіти. Тут при прийнятті відповідних рішень підходитимуть ще прискіпливіше, враховуючи низку факторів, що впливатимуть на евакуацію учасників освітнього процесу.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації