back

День Конституції України

28 червня 2022

 
В Україні 28 червня відзначають державне свято - День Конституції.

28 червня 1996-го країна отримала Конституцію – першу Конституцію незалежної України. У ній було закріплено правові основи держави, її суверенітет і територіальну цілісність, основні права і свободи українських громадян. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість, безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Конституція України містить норми прямої дії. Одним із ключових положень стала 5-а стаття Конституції, згідно якої “носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ”.

Конституція України була прийнята аж на п’ятий рік після набуття нею статусу незалежної. 

28 червня 1996 року депутати парламенту після 24-годинного безперервного засідання проголосували і ввели в дію Конституцію України. За її ухвалення проголосували 315 парламентарів. Зазначимо, що наша країна прийняла конституцію останньою з усіх країн колишнього СРСР – на п’ятому році незалежності. З 1991 року було запропоновано 15 проєктів документа. Активний період роботи над документом зайняв три місяці. Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.

У конституційному процесі незалежної України відбився непростий шлях молодої демократії до соціально-правових стандартів та цінностей об’єднаної Європи.

Так, у преамбулі Конституції чітко заявлено про європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України. Це положення внесено до тексту Основного Закону у 2019 році під час гібридної агресії Російської Федерації проти нашої країни.

Знаково, що 23 червня 2022 року наша країна нарешті отримала статус кандидата у члени Європейського Союзу. Це історичний крок не тільки для нашої держави, яка у стані війни з російським агресором і з частково окупованою військами ворога територією, отримала статус кандидата. Це наступний важливий крок на шляху до збереження та зміцнення свободи та демократії в світі у боротьбі з авторитарними та тоталітарними режимами.

Для Українського народу власна Конституція є правовою основою та дорожньою картою для розбудови такої України, яка має бути дійсно суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Крок за кроком.

За це і воюємо, саме це захищаємо.