back

З НАГОДИ МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ЗАХИСТУ ПРАВ ДІТЕЙ

31 травня 2022

 

Невипадково саме 1 червня визначено Днем захисту прав дітей. Для дітей ця дата має особливе значення - завершення навчального року, початок довгоочікуваних літніх канікул завжди сприймалося учнями як початок великого відпочинку від нескінченних класних, домашніх завдань, самостійних, контрольних робіт, творчих проектів та рефератів.

Майже 100 років тому, у далекому  1924 році ухваленням Женевської декларації про права дитини проголошено необхідність соціального захисту прав дитини.  20 листопада 1989 року Генасамблея ООН прийняла Конвенцію про права дитини, яка стала світовою конституцією для дітей. Україна ратифікувала цю Конвенцію 27 вересня 1991 року.

1 червня 1950 року 51 країна світу вперше відзначала Міжнародний день захисту дітей.  

За ініціативи Міністерства України у справах сім'ї та молоді та громадських організацій, згідно з Указом Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98 з 1 червня 1998 року День захисту прав дитини святкується і в нашій країні.

Однак цьогоріч українці вчаться жити в умовах нової реальності.  24 лютого 2022 року став чорним днем для всієї України. Війна розділила життя на «до» і «після».

За офіційними даними станом на 28 травня 2022 року внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації в Україні постраждали більше ніж 682 дитини, з них 242 дитини загинуло та понад 440 поранено.

Вже 97 днів цинічно і жорстоко росія вбиває та катує казковий світ дитинства маленьких українців, перетворюючи його на чорний жах болю та смерті.

Та хіба можна зламати націю, в жилах якої тече козацька кров?.. Ніколи і нізащо, бо за нами правда!

Діти – це наше майбутнє, наш сенс життя! Саме задля вас, дорогі діти, наші славні воїни, - Збройні Сили України, день за днем виборюють перемогу!

Миру всім нам! Зі святом, маленькі українці!

 

Служба у справах дітей Чернігівської РДА