back

Бустерна доза COVID-вакцини

18 січня 2022

 

 

  Станом на 17 січня 2022 року, з початку вакцинальної кампанії, на території Чернігівського району зроблено 276821 вакцинацій, з них 182 бустерних доз.

  В Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих осіб віком від 18 років (Наказ МОЗ України №65 від 06.01.2022р.). Оптимальний термін ревакцинації – від 6 до 9 місяців після завершення первинного курсу вакцинації незалежно від того, якою вакциною щепилася людина.

Для чого вводять бустерну дозу вакцини:

● Дослідження показують, що з плином часу ефективність усіх вакцин від COVID-19 поступово знижується. Крім того, на ефективність вакцин впливає і поява нових мутованих штамів коронавірусу, як-от “Омікрон”.

● Введення бустерної дози дозволяє поновити ефективність вакцин проти симптоматичного захворювання на COVID-19, госпіталізації та смерті внаслідок цієї хвороби. Найкращі результати демонструють бустерні дози мРНК-вакцинами після щеплення двома дозами вакцин інших типів.

● Так, згідно з препринтом нерецензованого британського дослідження, ефективність двох доз вакцини проти варіанту “Омікрон” швидко знижується. Вже через 15 тижнів після другої дози ефективність вакцини Comirnaty/Pfizer проти симптоматичного захворювання, викликаного штамом “Омікрон”, оцінюють у 34-37%. Після бустерної дози вакциною Pfizer, вона збільшилася до 71,4% для тих, хто попередньо отримав 2 дози AstraZeneca, та до 75,5% для тих, хто вже отримав 2 дози Pfizer.

  Для вакцинації бустерної дозою перевагу надають м-РНК-вакцинам – Moderna або Cominary/Рfizer, незалежно від того, якою вакциною попередньо була щеплена людина. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac, рекомендовано вводити бустерну дозу вакциною Рfizer. За відсутності м-РНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

  Для отримання бустерної дози можна прийти на щеплення у будь-який пункт чи центр вакцинації від COVID-19.

 

За інформацією відділу

з питань цивільного захисту