back

Закладами районної ЦБС проведений ряд заходів, присвячених 95-й річниці вшанування подій 29 січня 1918 року під Крутами

31 січня 2013

З метою нагадати жителям населених пунктів про героїчну і водночас трагічну сторінку української історії, що відбулася 95 років тому, вшанувати пам'ять молодих звитяжців, полеглих за свободу Української республіки, бібліотечні заклади району організували та взяли участь у громадських вшануваннях.

Події 29 січня 1918 року під поліським селом Крути знайшли своє відображення в матеріалах виставок та експозицій «Пам’яті героїв Крут», «Крок у безсмертя», «Моя Вкраїно, вистраждана доле» (бібліотеки-філіали).

Вечір пам’яті «Вони стали на захист свої Вітчизни», організований Киїнською бібліотекою та місцевою школою, зібрав чимало молоді, учнів школи, жителів села, гостей з райцентру від райдержадміністрації, відділу освіти. Книжкову виставку «Бій відлунав…» та перегляд її матеріалів представила завідуюча бібліотекою Семенець С.П. Розповіді про події 95-річної давнини супроводжувалися відеофільмом та літературно-мистецькою композицією.

День історичної дати організувала Роїщенська бібліотека. Читачі ознайомилися з матеріалами бібліотечних та музейних експозицій, виступили з власними рефератами, присвяченими звитяжній події, вшанували пам'ять героїчної молоді.

Естафету підтримала Краснянська бібліотека. Спільно з краєзнавцем Рудавським О.О. молодь перегорнула історичні сторінки та вшанувала пам'ять героїв літературною композицією «Герої Крут! Ніхто з вас не забутий».

На годину історичної дати «Крути. Січень 1918-го» запросила Пісківська бібліотека. Молодь познайомилася з переглядом розгорнутої книжкової виставки, історичними діалогами учителя історії Малець В.М., представила свою літературну композицію «Бій відлунав…».

Реквієми «Тридцять юних українців, славних, молодих», «Тривожна оповідь під тривожним небом», «Крути: мужність і посвята» відбулися в центральній бібліотеці для дітей, Нобілоуській, Смолинській, Пакульській та Роїщенській бібліотеках.

На усний журнал «Понад Крутами вічність у сурми сурмить» запросила центральна бібліотека району. Бібліотекарі розповіли про події 1918 року, познайомили з виданнями, представленими на експозиції, учасники журналу виконали пісенні та літературні твори, присвячені звитяжній молоді.


За інформацією районної ЦБС