back

Свято Першого снопа

23 липня 2021

 

    З давніх-давен до наших днів зберігся обряд Першого снопа – зажинків, який символізує початок жнив. В основі свята лежить народна традиція – обрядові дії, що могли забезпечити добре збереження врожаю. Жнива починали в так звані «легкі» дні – вівторок, п’ятницю. Перший сніп ставили в хаті на покуті під образи, як оберіг усієї родини та символ її добробуту. Першого снопа квітчали лише польовими квітами – ромашками, волошками, маківками, сокирками, які згодом використовували для лікувального чаю. Він обмолочувався окремо. Зерна з нього святили в церкві, а перед сівбою їх змішували із посадковим насінням.

    23 липня свято Першого снопа відбулося поблизу села Слабин Гончарівської селищної ради. До святкування долучилися голова Чернігівської райдержадміністрації Василь Тройна, заступник голови Чернігівської районної ради Василь Леоненко, народний депутат України Сергій Гривко, керівництво обласної ради Олена ДмитренкоДмитро Блауш та депутат обласної ради Іван Дементов.

    Символом свята став Перший сніп, зв’язаний із колосся, зібраного на пшеничному полі Приватного підприємства «Слабинське». Дійство супроводжувалося обрядовими піснями. Комбайн обмолов перший цьогорічний зажинковий укіс.

     Урочисту атмосферу допомогли створити аматорські колективи Гончарівської громади та запрошені гості – заслужені артисти України Олег Подольський та Ніна Коцур.

    Для аграріїв розпочалася гаряча, відповідальна та напружена пора і ми вітаємо їх з початком жнив. Бажаємо сприятливої погоди та добрих врожаїв, а також миру та злагоди нашому краю.