back

Громадські роботи -зайнятість для безробітних, користь для громад!

22 липня 2021

 

    Чернігівський район – найбільший аграрний район в Чернігівській області, де розташовано значна кількість сільськогосподарських підприємств та господарств, які мають сезонний характер і потреба в кадровому забезпеченні залежить від початку та закінчення сезону сільськогосподарських робіт.

     І тому гостро стоїть питання зайнятості сільського населення.

    На сьогодні, в умовах нестачі вільних робочих місць для постійної зайнятості сільських мешканців, особливого значення набувають громадські роботи та інші роботи тимчасового характеру. Участь у них мотивує людину до праці, змінює її уявлення про підходящу роботу та є джерелом додаткового прибутку.

    Громадські роботи стають своєрідним випробувальним терміном на шляху до постійного працевлаштування.

     За словами директора Чернігівської районної філії Чернігівського обласного центру зайнятості Некрасової І.М.:

     «Така зайнятість дозволяє зменшити соціальну напругу на ринку праці, приносить суспільну користь, сприяє органам місцевого самоврядування у вирішенні питань соціально-економічного розвитку населених пунктів, дає тимчасовий заробіток непрацюючим громадянам. Саме за рахунок тимчасової зайнятості  оперативно задовольняються потреби роботодавців у додатковій робочій силі для виконання нагальних робіт. Натомість для безробітних - це змога працювати легально на користь своєї громади та ще й отримувати матеріальну підтримку за виконану роботу».

    Організація та проведення таких робіт займає важливе місце у низці заходів служби зайнятості, яка сприяє організації таких робіт на всіх етапах :від консультативної підтримки до безпосередньої організації робіт і підбору персоналу згідно з потребами територій.

  Фахівцями Чернігівської районної філії Чернігівського обласного центру зайнятості ведеться тісна співпраця з громадами щодо організації та проведення громадських робіт.

    Так, цьогоріч за участю 83 зареєстрованих безробітних на базі Новобілоуської, М.-Коцюбинської, Олишівської, Іванівської, Киїнської ОТГ було проведено повний цикл робіт з благоустрою населених пунктів, впорядкування придорожніх смуг, вирубці чагарників, по екологічному захисту навколишнього середовища, по виконанню інших робіт соціального спрямування.

   Цьогоріч Філією укладено з громадами 15 договорів на організацію та проведення громадських робіт та профінансовано з коштів місцевих бюджетів та фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на загальну суму 341,00 тис.грн.

     Позитивно відгукнулись про суспільну користь громадських робіт керівники громад, які наголосили що такі роботи допомагають виконати значну кількість робіт по упорядкуванню територій населених пунктів. На думку представників органів місцевого самоврядування, організація громадських робіт дає можливість створювати додаткові робочі місця, а фінансування на умовах паритетності з центром зайнятості значно знижує навантаження на місцеві бюджети.

    Чернігівська районна філія Чернігівського обласного центру зайнятості виконуючи важливу соціальну функцію, допомагаючи людям, завжди готова до співпраці та ефективної взаємодії з територіальними громадами Чернігівського району з питань організації та проведення громадських робіт.

 

Чернігівська районна філія Чернігівського обласного центру зайнятості