back

Рятувальники застерігають: будьте вкрай обережні на воді!

23 червня 2021

 

   За вікном літо. Все більше хочеться покинути квартиру й відправитися на природу, здебільшого до лісу або річки. Тому на часі говорити про воду, а точніше про правила поводження людей на водоймах, аби відпочинок приносив радість. Усім відомо, що вода – чудодійний засіб оздоровлення організму. Купання дає людині фізичне та моральне задоволення, допомагає позбутися стресів. Але, на жаль, для декого відпочинок біля води закінчується трагедією.

   Щоб відпочинок не був затьмарений трагедією дотримуйтесь визначених правил поведінки на водних об’єктах. Знання та виконання правил поведінки на воді є запорукою безпеки життя, а також отримання задоволення від відпочинку.


      Варто пам’ятати загальні правила поведінки на воді:

- відпочинок на воді (купання, катання на човнах) повинен бути тільки у спеціально відведених місцевими органами виконавчої влади та обладнаних для цього місцях;

- безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби;

- купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при швидкості вітру до 10 м/сек, температурі води — не нижче +18° С, повітря — не нижче +24° С;

- після прийняття їжі купатися можна не раніше, ніж через 1,5-2 години;

- заходити у воду необхідно повільно, дозволяючи тілу адаптуватися до зміни температури повітря та води;

- не заходити у воду в стані алкогольного сп’яніння;

- у воді варто знаходитись не більше 15 хвилин;

- не рекомендується купатися поодинці біля крутих, стрімчастих і зарослих густою рослинністю берегів;

- перед тим, як стрибати у воду, переконайтесь в безпеці дна і достатній глибині водоймища;

- пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора вода, рівне дно.

 

    Якщо у дихальні шляхи потрапила вода варто негайно зупинитися, енергійними рухами рук і ніг затриматися на поверхні води і підняти голову якнайвище, щосили відкашлятися щоб не захлинутися у воді. Плавець повинен дотримуватися правильного ритму дихання.

    Потрапивши у швидку течію не треба боротися проти неї, необхідно не порушуючи дихання плисти за течією до берега.

    Якщо плавець опинився у коловороті, не треба лякатися та втрачати самовпевненість. Необхідно набрати побільше кисню до легенів, зануритися у воду і зробити потужний ривок в сторону за течією, намагаючись потрапити на поверхню води.

    Заплутавшись у водоростях, не слід робити різких рухів. Необхідно лягти на спину, прагнучи м’якими спокійними рухами виплисти в бік, з якого припливли.

 

    Для спасіння потопаючої людині треба:


- швидко знайти човен або плавучі предмети (дошку серфінгу, автомобільну камеру, надувне коло);

- викликати “Швидку допомогу”;

- без плавзасобів підпливати до потопаючого вдвох - утрьох. Підпливши позаду, обхопити рукою навколо шиї й плисти з ним до берега. Якщо він тягне вас до дна, пірнути глибше, і тоді він відпустить вас. У цьому випадку потопаючого краще транспортувати, схопивши за волосся.

 
     Відразу після того як ви витягли потерпілого з води на берег (або у човен), починайте реанімаційні заходи. Відкрийте рот. Якщо там пісок, іл поверніть голову набік і очистіть ротову порожнину пальцем. Потім перегніть потерпілого через своє коліно так, щоб голова виявилася нижче рівня шлунка, і кілька разів надавіть зверху, щоб видалити воду з легенів. Після чого укладіть потерпілого на тверду поверхню й починайте робити штучне дихання та непрямий масаж серця. Продовжувати їх необхідно до приїзду “Швидкої допомоги”.

    Хотілося б звернути увагу громадян на дотримання порядку і чистоти на місцях для купання та на прибережній зоні водойм взагалі. Вихованість, культура і дотримання правил поведінки на воді кожною людиною під час перебування на водних об’єктах забезпечить вам добрий відпочинок і гарний настрій.

 

   Будьте дуже обережні під час відпочинку на воді, щоб він був для Вас і Ваших дітей безпечним, весь час суворо дотримуйтеся порад рятувальників!