back

Ікона св. Трійці незабаром повернеться в Пакуль

18 червня 2021

 

   У минулому році до Чернігівського обласного художнього музею ім. Григорія Галагана звернулися із Пакуля з проханням допомогти врятувати ікону св.Трійці, яка зберігається в місцевій церкві.

    Особливістю такого прохання було те, що ця ікона колись знаходилась у Троїцькій церкві, яку у 1710 році побудували управителі Пакульської промислової вотчини Києво-Печерської лаври, а після її знищення у 1938 році, святиню переховували мешканці села.

   Ми виїздили в село Пакуль і оглянули ікону. Стан її був дуже жахливий. Рішення було однозначне – потребує негайної реставрації.

   Отже, на сьогодні художник-реставратор Ігор Шаполов завершує робити цілий комплекс реставраційних заходів і ікона наче набуває другого життя. Через певний час вона зможе повернутися до церкви села Пакуль.

  Хочу подякувати керівнику сільгосппідприємства “Зерно-Злата” Андрію Ткаченку, який виявив велику повагу до справи врятування пакульської ікони.

    На зустрічі староста Пакульського старостинського округу Михайло-Коцюбинської територіальної громади Вікторія Дацюк вручила Подяки від громади представникам обласного художнього музею та Андрію Ткаченку за збереження духовної спадщини села Пакуль.

 

 

Директор комунального закладу “Чернігівський обласний

художній музей імені Григорія Галагана” Чернігівської обласної ради Юрій ТКАЧ