back

Перші весняні гриби – будьте обережні

06 травня 2021

 

   27 квітня до реанімаційного відділення Чернігівської обласної дитячої лікарні з одного з населених пунктів району у тяжкому стані було доставлено четверо малолітніх дітей з багатодітної родини з діагнозом гостре отруєння невідомою речовиною. Встановлено, що батьки напередодні нагодували дітей картоплею з грибами.

    В реанімації обласної дитячої лікарні померли 7-місячний хлопчик та 5-річна дівчинка.

   Наразі мати та двоє дітей перебувають на лікуванні.

   Сморчки і рядки (строчки): чим вони відрізняються? Ці ранні гриби часто плутають, адже вони зовні схожі. Обидва гриба - весняні, «полювання» на них починають з кінця квітня, коли інших представників грибного царства немає і в помині. Незважаючи на схожість назв і зовнішнього вигляду, ці гриби навіть не належать до одного сімейства.

   Грибники можуть і не знати, до яких родин відносяться ті чи інші гриби, набагато важливіше запам`ятати, що їдять - сморчки, а рядки краще обходити стороною - занадто багато на їх рахунку отруєнь.

  Рядки суворо забороняється їсти сирими - вони отруйні. Деякі різновиди дозволяється використовувати в кулінарії, але лише після особливої ​​обробки. Вони особливо отруйні, якщо весна посушлива. Рядки повні гіромітріном - це отрута, яка не руйнується навіть після тривалого відварювання, без спеціальної обробки, про яку знають не всі грибники, рядки смертельно небезпечні. У ряді країн рядки однозначно - в повному складі, зараховані до отруйних грибів.

Сморчки
 
Рядки