back

Безпека бджіл при застосуванні пестицидів на сільськогосподарських культурах

29 березня 2021

 

 

  Незабаром розпочнеться сезон інтенсивного використання інсектицидів на посівах медоносних рослин,  в результаті якого виникає загроза отруєння бджіл пестицидами.

 

   Отруєння бджіл або хімічний токсикоз є результатом грубих порушень правил і санітарних вимог застосування пестицидів як сільгоспвиробниками, так і пасічниками, які розміщують пасіки на присадибних ділянках  та тих, що прибувають на кочівлю з вуликами. Токсикози бджіл виражаються в ослабленні бджолосімей, зниженні їх продуктивності та масовій загибелі, що надає великих збитків бджолярам. 

 

  Виробництво якісного меду та щедрі врожаї вигідні кожній зі сторін. З огляду на це, варто налагодити діалог та співпрацю між товаровиробниками і пасічниками, адже це дозволить уникнути випадків загибелі бджіл через застосування засобів захисту рослин. А головне – зберегти довкілля.

 

   З метою запобігання випадків отруєнь бджіл в сезон 2021 року при обробітку сільськогосподарських культур та земель пестицидами і агрохімікатами та для дієвої комунікації бджоляр-агровиробник розроблені інформаційні матеріали стосовно дій учасників процесу, які допоможуть захистити інтереси бджолярів і сільгоспвиробників, зробити обопільний бізнес успішним.

 

   Інформаційні матеріали можна переглянути за посиланням: